Tweede Kamer wil laag btw-tarief voor ebooks

0

De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen die oproept tot een laag btw-tarief voor digitale nieuwsproducten en boeken. Een ruime meerderheid steunde de motie van Kamerlid Peters (GroenLinks). In de motie wordt de Nederlandse regering verzocht zich in Europa sterk te maken voor het lage btw-tarief op digitale nieuwsproducten en boeken.

In Nederland geldt voor gedrukte boeken het lage btw-tarief van 6%, terwijl op digitale media het hoge tarief van toepassing is. Om het btw-tarief op digitale producten te verlagen is echter een unaniem besluit van de Europese Raad noodzakelijk: alle 27 ministers van Financiën moeten instemmen met een aanpassing van de btw-richtlijn.

De motie, die op 5 juli werd aangenomen, dwingt de Nederlandse minister van Financiën in het Europese btw-debat te pleiten voor een laag btw-tarief voor digitale nieuwsproducten en ebooks. Kamerlid Peters heeft de regering verzocht vóór Prinsjesdag kenbaar te maken op welke wijze het kabinet de motie gaat uitvoeren.

Onlangs liet Eurocommissaris Neelie Kroes zich nog kritisch uit over de btw-verschillen tussen digitale en gedrukte boeken en de verschillende tarieven die de lidstaten hanteren. Luxemburg en Frankrijk laten ebooks momenteel onder het lage tarief vallen, maar dit bevordert oneerlijke concurrentie. De EC heeft een inbreukprocedure in gang gezet.

Vorig artikelTED Books: beknopte en verrijkte ebooks voor de iPad
Volgend artikelProject Gutenberg lanceert clouddienst voor schrijvers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in