Het Amerikaanse advocatenbureau Hagens Berman heeft een rechtszaak aangespannen tegen Apple en vijf grote uitgeverijen. Ze zouden samen hebben gewerkt om de prijzen van ebooks kunstmatig te verhogen.
De vijf uitgeverijen die worden genoemd in de rechtszaak zijn: Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin en Simon & Schuster. Zij worden samen met Apple ervan beschuldigd “samen te spannen om prijzen te verhogen van populaire ebooktitels om de opbrengst te verhogen en om ebook concurrent Amazon zijn ‘pro-consument’ gereduceerde prijssteling op te laten geven.”
De uitgeverijen en Apple hebben de prijzen van de ebooks verhoogd door het zogenaamde ‘agency model’. Dit houdt in dat uitgevers de verkoopprijs van een ebook bepalen, waarbij de verkopende partij daar een vast percentage van ontvangt. Dit in tegenstelling tot het traditionele principe waar de boekhandels de prijs van ebooks vaststellen, zodat winkels als Amazon de prijzen kunstmatig laag konden houden. Apple vereiste echter voor de iBookstore het gebruik van het agency model, waarna de grote uitgevers dit model ook bij andere partijen als Amazon hebben afgedwongen.
In een verklaring liet het advocatenbureau Hagens Berman weten dat zij geloven dat Apple betrokken was bij de prijsafspraak: “In de aanklacht wordt beweerd dat Apple dacht dat het nodig was om de Kindle te neutraliseren, toen het bedrijf zelf de ebookmarkt betrad met zijn eigen ereader, de iPad, en vreesde dat de Kindle op een dag de iPad zou kunnen uitdagen door andere media zoals muziek en video’s digitaal te distribueren.”
De uitgeverijen zijn aangeklaagd door twee mannen, uit Californië en Mississippi, die elk minstens één ebook hebben gekocht dat duurder is dan 9,99 dollar.
De rechtszaak kan erg nadelig uitpakken voor uitgevers waanneer de aanklagers in het gelijk worden gesteld. Het advocatenbureau beweert namelijk dat de uitspraak van toepassing zal zijn op elke consument die een ebook heeft aangeschaft van een van de grote uitgeverijen na de invoering van het agency model. Het advocatenbureau heeft ‘mogelijke aanklagers’ opgeroepen om zich te melden via een online formulier.
Het advocatenkantoor is momenteel ook klachten aan het onderzoeken waarin wordt beweerd dat de ‘zes grote’ uitgeverijen lagere aantallen van verkochte ebooks noteren en daardoor auteurs minder betalen dan de toegezegde royalties.
Apple en de uitgevers wilden tegenover de media niet reageren op deze zaak.
(Via: The Bookseller)