WPG en Lannoo willen ‘Spotify voor ebooks’ beginnen

0

Het Nederlandse uitgeefconcern WPG Uitgevers en het Belgische Lannoo werken aan een abonnementsdienst voor ebooks, waarbij voor een vast bedrag per maand digitale boeken gelezen kunnen worden. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

De Tijd baseert zich op de aanmelding van een joint venture bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In deze joint venture zou een platform opgetuigd worden dat consumenten in staat stelt om tegen een vast maandbedrag een (on)beperkt aantal ebooks te lenen. Een dergelijk model wordt in het boekenvak ook wel ‘Spotify voor ebooks’ genoemd.

Het aanbod van ebooks zou van de start aanzienlijk kunnen zijn, aangezien WPG onder andere De Arbeidspers / A.W. Bruna, De Bezige Bij / Balans en Singel 262 vertegenwoordigt. Onder Lannoo vallen onder andere Meulenhoff Boekerij en Unieboek | Het Spectrum. Beide uitgeefhuizen zijn goed voor een groot deel van de Nederlandstalige boekenmarkt.

Een abonnementsdienst voor ebooks is niet nieuw, zo experimenteerde Yindo vorig jaar al met een ‘all you can read’ concept en in andere landen timmeren onder andere Skoobe en 24Symbols aan de weg. Maar een grootschalige ebookuitleen is in Nederland tot op heden nog niet van de grond gekomen. Het digitaal uitlenen van ebooks is technisch al wel mogelijk, maar er worden maar weinig titels voor uitleen beschikbaar gemaakt door uitgevers.

Dat betekent niet dat iedereen stil zit: iets meer dan een maand geleden maakte WPG nog bekend duizend ebooktitels beschikbaar te maken voor uitleen via bibliotheken. Ook werkte WPG mee aan de Reading Room-pilot van De Drvkkery in Middelburg, waarbij klanten in de boekwinkel met hun smartphone of tablet gratis een tweehondertal ebooks kunnen inzien en lezen.

Ook Lannoo schuwt het experiment niet, zo ontwikkelde Unieboek | Het Spectrum onlangs nog een Bookstore Locator waarmee consumenten snel kunnen zien welke boekhandels er in hun omgeving te vinden zijn. Lannoo beschikt bovendien over veel kennis van de digitale boekenmarkt in de persoon van Geert DeCock, die eerder bij ePagine werkte.

(via Datanews)

Vorig artikelGoogle Play Books krijgt update, nu ook met ebookverhuur
Volgend artikelOnderzoekers werken aan doorbladerbare ebooks
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in