De nieuwste ereader van Bookeen, de Cybook Opus, is een klein handzaam apparaatje met een geweldig goed contrast in het eInk scherm. De achtergrond is echt wit en de letters zijn echt zwart. De knopjes zijn echter zeer stijf, de verversing van het scherm is redelijk snel maar de plaatjes zijn daarentegen weer pixelig.
Op Manuscripta maandag heb ik de Cybook Opus even mogen vasthouden. Het eerste dat ik dacht was: wat een licht apparaatje. Dat klopt. Het weegt slechts 150 gram. Dat komt doordat de casing helemaal van plastic is gemaakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sony Reader Pocket Edition, die van (waarschijnlijk) aluminium is gemaakt. Het geeft een gevoel alsof je niks in je handen hebt. En tegelijkertijd voelt het goedkoop aan door het plastic omhulsel. Toen ik het apparaatje aanzette (knopje lang indrukken), kreeg ik twee verschillende welkomstschermen achter elkaar te zien. Het opstarten duurt dus best lang.
Bediening
Ik vind de bediening van de ereader weinig intuïtief. Het rechter knopje functioneert als een soort rechtermuisknop waarbij je een context menu krijgt op je scherm. Je kunt dan kiezen voor verschillende opties door te navigeren via de grote ronde knop rondom het middelste knopje. De middelste knop functioneert als een soort bevestigingsknop voor je keuze. Mocht je per ongeluk op het rechterknopje drukken, dan kun je niet uit het menu komen met het knopje links met het pijltje. Je sluit hiermee niet het menu af, je gaat naar een vorig scherm in je ebook: hetzij de bibliotheek, hetzij de inhoudsopgave van je ebook.
De knopjes waarmee je je ereader bedient, zijn zeer stijf en reageren traag: je dient een knopje lang en stevig ingedrukt te houden voordat de ereader reageert.
Leeservaring
Het contrast op deze ereader van Bookeen is waanzinnig goed. De pagina is wit, de letters zijn zwart. Lezen met deze ereader is een heerlijke ervaring. En met lezen bedoel ik hier het lezen van een pagina, de inhoud tot je nemen, niet het omslaan van de pagina dat vanwege de stijfheid van de knopjes niet zo soepel loopt. Als je eenmaal voor elkaar hebt dat een pagina wordt omgeslagen, dan laadt de nieuwe pagina heel snel in, wat weer een streling voor het oog is.
Het apparaat heeft geen touchscreen, dus ook geen reflectie op het scherm, wat de ervaring van het inhoud tot je nemen een genoegelijke bezigheid maakt in de volle zon of onder ander fel licht. Het apparaat heeft ook de mogelijkheid om 12 verschillende lettergroottes in te stellen. Lettertype is niet in te stellen.
De oriëntatie van het apparaat is ook aan te passen. Standaard staat deze op portretmodus, maar als je de Cybook Opus een kwartslag draait, dan kun je lezen in landschapsmodus. Lezen in portretmodus vind ik zelf prettiger.
De plaatjes in een boek zien er wat pixelig uit, dat wil zeggen: de korrel is te zien. De BeBook Mini heeft een betere weergave van plaatjes.
Extra
De Cybook Opus heeft een extraatje dat ik nog niet eerder op een ereader ben tegengekomen. Je kunt je ebooks als een diavoorstelling laten afspelen. Je krijgt dan de cover van het ebook te zien en vervolgens een pagina uit het ebook. Je kunt ook de snelheid van de diavoorstelling instellen.
Verder is het mogelijk om het interne geheugen 1Gb uit te breiden met een micro SD-card.
Het apparaat kan goed overweg met PDF, txt en ePub. Je kunt er ook ebooks van Bol.com opzetten.
Conclusie
Overweeg je om dit apparaat aan te schaffen: het contrast is echt heel goed. Het 5 inch eInk scherm is wat mij betreft precies groot genoeg voor privégebruik. Je kunt er zeer prettig mee lezen. Maar de bediening laat zeer te wensen over is mijn ervaring.