Adobe geeft een beetje toe op DRM

0

Adobe is een beetje tegemoetgekomen aan de kritiek dat hun anti-piraterij systeem de ebookindustrie vertraagt. In de volgende update van de Content Server waarop het DRM systeem draait, zal de mogelijkheid worden geïmplementeerd om een versleuteld bestand met een wachtwoord te beveiligen.

De huidige Content Server van Adobe geeft uitgevers de mogelijkheid om te kiezen tussen wel of geen beveiliging toevoegen en laat de mogelijkheid open om tot 12 apparaten te machtigen: 6 desktops en 6 handhelds waaronder ereaders en smartphones. Dit aantal moet gebruikers flexibiliteit geven om een gekocht ebook op meerdere apparaten te zetten. Uitgevers staan meestal maar vier apparaten toe.

In de nieuwste versie moet een ebook dus ook geactiveerd en geopend kunnen worden met een Adobe ID en wachtwoord. Dit geeft een hele nieuwe opening voor piraterij. Met een gestolen ID en wachtwoord kunnen heel veel ebooks geopend en gedistribueerd worden, net als met software en licentiesleutels (een code, bestaand uit letters en cijfers waarmee je het programma na aankoop ontsluit en ontsloten houdt).

Uitgevers hebben er bij Adobe op aangedrongen dat er een sterke en zwakkere versleuteling beschikbaar wordt. Zij willen toch een soort bescherming zodat hun bestanden niet en masse gekopieerd worden. Hun business bestaat uit copyright, als ze dat niet hebben, dan hebben ze geen business meer, aldus Nick Bogaty van Adobe.

Sommige criticasters beschuldigen Adobe van vendor lock-in doordat ze hun smaakje DRM op het open ePub formaat zetten. Gebruikers zijn afhankelijk van de Adobe servers en de bijbehorende software Adobe Digital Editions. Bovendien is DRM onnatuurlijk en verwarrend.

David Rothman van het ebook-blog Teleread is voorstander van een sociale vorm van DRM, waarbij naam en adres van degene die het ebook koopt als een watermerk in het ebook opgenomen worden. Rothman vindt het jammer dat Adobe in termen van versleuteling blijft denken.

(Via: Computerworld.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in