10 ereader-apps voor Windows Phone

0

Zoals al eerder was te lezen in de review van de Samsung Omnia en de Nokia Lumia zijn er nog niet veel ereader-apps voor Windows Phone. Helemaal waar is dat niet, er zijn best een aantal apps, maar geen één met een goede ebookwinkel-integratie zoals Amazon Kindle of Kobo, maar ook geen eentje die werkt met Adobe Digital Editions DRM. Het dwingt je weer om via andere kanalen aan je content te komen. De grote vraag is waarom Nokia of Microsoft zelf geen ereader-app ontwikkeld hebben (red.: Nokia maakte gisteren bekend met een reader-app te komen). Wederom ging Apple ze voor, met iBooks, maar blijkbaar heeft Microsoft niet begrepen hoe ze dit het beste kunnen kopiëren.

Om toch een goed idee te krijgen wat nu wel en niet mogelijk is met een Windows Phone heb ik 10 ereader-apps uitgeprobeerd en in 15 minuten laat ik ze allemaal in het onderstaande filmpje de revue passeren.

In volgorde van opkomst ter samenvatting:

Tiny eBook Reader

Dit is echt een ‘basic’-ebookreader. Weinig poespas en vreemd genoeg een beperking om maar 5 boeken op te slaan. De boeken zijn rechtstreeks te downloaden via Project Gutenberg of je kunt je eigen boeken downloaden via je Dropbox. Tiny eBook Reader werkt met het eigen TeBR-formaat en levert de mogelijkheid om via de website of een Windows-programma, Microsoft LIT, HTML en Text-bestanden om te zetten naar TeBR. Epub zit er ook aan te komen. De gratis-versie vereist overigens een constante internetconnectie en vertoont reclame.

Formaat: Microsoft LIT, HTML,TXT

Website: http://www.goldencrater.com/reader/

Prijs: €3,49

Stanzetta

Eén van de prettigste eReader-apps. Werkt snel, onbeperkt boeken in te laden, mooie nachtstand en ondersteuning van ePub. De boeken zijn via Calibre, Dropbox, Skydrive of een website over te zetten. Overzichtelijke bediening en instelmogelijkheden zijn precies voldoende. Het mooie is dat je in een apart kader meteen ziet wat je instelt.

Formaat: ePub

Website: http://www.twodollarapps.com

Prijs: €1,99

Simple Mobile Reader

Simpel zal waarschijnlijk slaan op de beperking van maar één lettertype. De bediening is verder niet eenvoudiger dan de andere apps. Vreemd genoeg heb je wel de keuze uit talloze achtergronden. Boeken zijn over te zetten vanuit je computer via een programma of te downloaden via een eigen online library van SMReader en verder nog een aantal vooraf ingestelde websites. Het online plaatsen van je eigen boeken is nu nog gratis tot 5 MB, maar hoe lang dat nog gratis blijft……

Formaat: FB2, TXT, ePub, HTML.

Website: http://www.smreader.com/

Prijs: gratis

Bookviser

Als ik een winnaar zou moeten kiezen, dan koos ik Bookviser. Naast het rechtstreeks downloaden van Public Domain-sites als Feedbooks, ook de mogelijkheid om je eigen boeken over te zetten. Dit kan via Skydrive (de Dropbox-variant voor Windows Phone), met een Bookviser Synctool of via de Bookviser Cloud (een gratis service van Bookviser). Dit werkt vlekkeloos, de bediening is gemakkelijk en met één hand te doen en de instellingen uitgebreid, maar overzichtelijk via Windows Phone gebruikersinterface.

Formaat: ePub, FB2, TXT

Website: http://bookviser.com/

Prijs: gratis

Ebook Reader

De grote verliezer zou dan Ebook Reader zijn. Niet alleen verwerpelijk dat men aan het Gutenberg Project geld probeert te verdienen, maar de bediening is een ramp en de respons op aantikken van menu’s of omslaan van bladzijdes onvoorspelbaar.

Formaat: onbekend

Prijs: €0.99

ERBY eReader

Lijnrecht daar tegenover is ERBY. Weliswaar ook een betaalde app voor Gutenberg-boeken, maar met een goedwerkende interface en de mogelijkheid via de website je eigen boeken over te zetten. Nadeel is dat dat alleen in het TXT-formaat kan zijn. ERBY geeft de mogelijkheid om vanuit (en naar) 35 verschillende talen te vertalen.

Formaat: TXT

Website: http://erby.pthien.com

Prijs: €1.49

Freda

Wederom de mogelijkheid om van verschillen websites als FeedBooks en Gutenberg te downloaden, maar ook via SkyDrive of Dropbox eigen boeken over te zetten. Via het netwerk vanuit Calibre boeken binnenhalen kan ook, maar dit is minder gemakkelijk op te zetten. Freda heeft als één van de weinigen de mogelijkheid om via social media je ervaringen te delen. De instellingen zijn ongelooflijk uitgebreid.

Formaat: ePub, HTML, TXT

Website: http://www.turnipsoft.co.uk/freda

Prijs: €0.99

Phree Book Reader

Weer een app om rechtstreeks uit de Gutenbergbibliotheek eboeken te downloaden en te lezen. Geen lijst, maar een zoekfunctie, dus als je niet weet wat je nodig hebt wordt het erg lastig. Als ereader op zich is Phree Book Reader wel geslaagd. Instellingen zijn snel te maken. De naam zegt het enigszins al, de app is gratis.

Formaat: onbekend

Prijs: gratis

Racoon Reader

De getekende beertjes geven het idee dat je met een soort kinderapp te maken hebt. Niet is minder waar. Vlekkeloze integratie van SkyDrive en Dropbox. Beperking van 20 boeken in totaal en 5 boeken bij de gratis versie. Auteurindeling gaat wat verkeerd en de opgehaalde foto’s kloppen niet altijd. Paar basisinstelling voor fonts en fontgrootte.

Formaat: ePub, fb2, fb2.zip, TXT

Website: http://www.raccoonreader.com/

Prijs: €1.99

READU

Kan ook tekst vertalen, maar tevens ook uitspreken. Vreemde functie om zeegeluid tijdens het lezen te horen. Dropbox, Skydrive en Gutenberg. Tekstinstellingen tijdens het lezen in te stellen en te zien.

Formaat: ePub, TXT

Prijs: €1.99

In een korte tijd zijn er dus al veel eReader-apps beschikbaar voor Windows Phone en over het algemeen nog goede ook. Geen van allen ondersteunt Adobe DRM. Zodra dit wordt ondersteund, zal Bol.com ook wel met een app komen. Overigens heeft Adobe wel een WP-versie van Reader voor PDF’s, maar deze is verschrikkelijk traag en crasht nogal eens.

Vorig artikelUitgevers en bibliotheken eindelijk akkoord over ebooks
Volgend artikelFlipboard komt naar Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in