De eerste generatie ereader schermen hebben digitaal lezen in de markt gezet. Inmiddels heeft bijna iedereen wel eens iets gehoord over ereaders met eInk schermen. Maar deze eerste generatie ereader schermen moet nu wellicht plaats maken voor de tweede generatie die staat te trappelen voor de poorten: de kleurenschermen zonder backlight.
Als de CES 2010 iets duidelijk heeft gemaakt is het dat eInk naar de achtergrond verwezen zal kunnen worden door technologieën als die van Pixel Qi, Qualcomm Mirasol, Bridgestone’s Liquid Powder Display en LiquavistaColor. Deze schermtechnieken hebben alle voordelen van eInk, maar niet de nadelen. Ze verversen een pagina in minder dan een seconde, kunnen kleur tonen en geven geen extra vermoeienis voor de ogen. Sommige van de genoemde schermtechnologieën kunnen zelfs bewegende kleurenbeelden goed weergeven. En ze hebben allemaal een lager energieverbruik dan reguliere LCD-schermen, doordat er geen backlight in het scherm wordt gebruikt. Ideaal dus om digitaal van te lezen.
Pixel Qi
Het Pixel Qi scherm trok de meeste aandacht op de CES. Dit scherm heeft verschillende modi waarvan je digitaal kunt lezen. Een regulier full colour LCD-scherm met backlight en een low-power, full-colour, transflectief LCD-scherm zonder backlight, gelijkend op eInk. De Notion Ink Adam is de eerste tablet die het scherm in zijn tablets heeft geïntegreerd. Pixel Qi zelf zegt dat ze verschillende partners hebben, maar op de CES was enkel de Adam aanwezig. Wie zouden ze nog meer als partner hebben?
Qualcomm Mirasol
De techniek van deze schermen is gebaseerd op hoe de vleugels van een vlinder in het zonlicht glinsteren: licht schijnt door een dun laagje (film) en weerkaatst op een reflectieve laag en dan weer terug door de film. Op deze manier krijgt het scherm zijn kleur. Door de afstand tussen de reflectieve laag en de film te veranderen, verandert de kleur. De schermen kunnen video vertonen en hebben een snelle verversingsratio. Bovendien kun je in het zonlicht lezen met deze techniek, doordat het scherm reflectief is.
Bridgestone QR-LPD
QR-LPD staat voor Quick Response Liquid Powder Display. Bridgestones aanpak van het scherm lijkt op eInk. De refreshratio is ook lager dan die van de twee voorgaande schermen, hoewel die tot slechts 0,8 seconde is teruggebracht.
Het verschil met de twee voorgaande schermen en eInk is dat bandenfabrikant Bridgestone een “vloeibaar poeder” gebruikt om het scherm op te bouwen. Technologisch is het niet zo geavanceerd als Pixel Qi of Mirasol, maar het zou een goede technologie kunnen zijn voor het lezen van digitale tijdschriften op groot formaat, vanwege de 4096 kleuren die het kan vertonen en de flexibiliteit van het scherm.
LiquavistaColor
Het Eindhovense bedrijf Liquavista liet haar nieuwe elektrowetting techniek LiquavistaColor zien op de CES. Zo’n 90% van het schermsysteem is opgebouwd uit elementen van traditionele LCD-schermen. Door veel technieken opnieuw te gebruiken, kan het snel en goedkoop gemaakt worden. Het scherm is leesbaar in zonlicht en kan kleur tonen. En ook deze schermtechnologie heeft geen backlight nodig, waardoor er geen extra stress op de ogen zal zijn bij het lezen.
Nederland
Of en hoe snel deze tablets en ereaders naar Nederland komen is niet te zeggen. De enige ereader die een prototype liet zien van LiquavistaColor is Endless Ideas met de nieuwe BeBook Neo. Het zou de eerste Nederlandse ereader worden met een kleurenscherm. De vraag is echter wanneer de displays gereed zijn om te worden verwerkt in een commercieel product.
Conclusie
Deze vier technologieën zouden het einde kunnen betekenen van eInk. In de loop van 2010 zullen steeds meer ereaders verschijnen die een van deze technologieën zullen gebruiken. Mijn voorspelling is dat de ereader en tablet markt in 2012 helemaal zullen zijn overgenomen en dat eInk naar de achtergrond verdrongen zal zijn.
Wat denken jullie? Is eInk nog levensvatbaar of zal het de komende tijd naar de achtergrond verdwijnen door de bovenstaande technologieën?