Archief NRC Handelsblad gratis doorzoekbaar via site Koninklijke Bibliotheek

0

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag (KB) zal de volledige jaargangen van het NRC Handelsblad vanaf 1970 tot 1995 gaan digitaliseren en gratis online beschikbaar maken. Dit maakten de KB en NRC Media vandaag bekend. NRC wilde in het verleden proberen het archief commercieel uit te baten, maar inmiddels is voor de uitgever duidelijk dat de kosten van digitalisering hoger zullen zijn dan de baten.

De keuze voor het gratis beschikbaar maken van de archieven is opmerkelijk. In het verleden, toen NRC nog deel uitmaakte van PCM Uitgevers, was er de intentie om het archief tegen betaling digitaal beschikbaar te maken. “Voor het bedrijf is nu duidelijk dat geen enkele vorm van exploitatie voor oude kranten de kosten van digitalisering zal kunnen dragen: de erfgoedwaarde van de kranten is groter dan de commerciële waarde.”

De KB zal de kranten na digitalisering online zetten op de website Historische Kranten. Het NRC is hiermee na De Telegraaf de tweede grote krant waarvan het archief via deze webdienst in te zien zal zijn. De KB verwacht dat de circa 300.000 pagina’s in de loop van 2014 aan de online database toegevoegd zullen worden. Via de site van het KB zijn nu al miljoenen krantenpagina’s doorzoekbaar.

Ook de voorlopers van het NRC Handelsblad moeten via de dienst geraadpleegd kunnen worden. De KB streeft ernaar de nummers van het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamsche courant van 1940 tot 1970 te digitaliseren. Het Algemeen Handelsblad van 1828 tot 1940 is op dit moment al beschikbaar.

(Via persbericht.)

Vorig artikelOok Hanvon komt met Mirasol-ereader #ces2012
Volgend artikelAmazon optimaliseert Kindle Store voor iPad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in