Uitspraak blokkade The Pirate Bay heeft ook gevolgen voor ebookdownloaders

0

Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag beslist dat providers XS4all en Ziggo moeten stoppen met de doorgifte van The Pirate Bay, een website waarop torrentbestanden worden aangeboden die veelal leiden naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. De rechtszaak was aangespannen door stichting Brein. De uitspraak heeft ook consequenties voor downloaders van (illegale) ebooks.

De Zweedse torrentsite The Pirate Bay is al sinds jaar en dag een doorn in het oog van platenlabels, filmmaatschappijen en recenter boekuitgevers. Op The Pirate Bay zijn er talloze torrentbestanden te vinden die leiden naar hele collecties van ebooks, voornamelijk Engelstalig, maar ook steeds meer Nederlandstalig werk. Een enkel torrentbestand bevat soms een collectie van honderden of zelfs duizenden ebooks.

Stichting Brein voert in opdracht van rechthebbenden al jaren strijd tegen het illegaal verspreiden van content waarop auteursrechten rusten. Enige tijd geleden trad Brein met enig succes op tegen aanbieders van ‘tweedehands’ ebooks op Marktplaats, nadat eReaders.nl hiervan als eerste melding maakte. Maar het grootschalig downloaden van ebooks via torrentsites ging gewoon door.

De rechtszaak die Stichting Brein vandaag won betreft een blokkade van The Pirate Bay door XS4all en Ziggo. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal 250.000 euro. Zodra de blokkade actief wordt, kunnen de abonnees de site dus niet meer vinden en wordt het lastiger om op het spoor te komen van de torrents. Ook andere providers kunnen nu mogelijk een rechtszaak tegemoet zien. “Het heeft weinig zin als alleen Ziggo en Xs4all The Pirate Bay blokkeren”, aldus Tim Kuik, voorman van stichting Brein.

De providers en hun abonnees zijn fel gekant tegen het verbod. Enerzijds om technische redenen, maar ook de vrijheid van de doorgifte van informatie via internet raakt volgens hen in in het geding. Kritiek is er ook op uitgevers en platenlabels; als zij hun digitale waar gebruiksvriendelijk en tegen een lage prijs zouden aanbieden, dan zou ook de behoefte om te downloaden uit illegale bron er veel minder zijn, is een vaak gehoorde stelling.

De vraag is of de blokkade van de IP adressen waarvan The Pirate Bay gebruik maakt daadwerkelijk leidt tot verminderd downloaden. Via proxy’s kunnen dat soort blokkades immers omzeild worden, en ook kan The Pirate Bay steeds met andere IP adressen of domeinnamen gaan werken.

Vorig artikelBrikki: leesapp van en voor kinderen
Volgend artikelKom ook naar de workshop ‘Papierloos en efficiënt werken’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in