Museum voor Nederlands ebook

0

In de Amsterdamse Elandsgracht staat tijdelijk (tot 27 februari) een museum die geheel gewijd is aan de online publicatie De Diepvriesman, een zogenaamde longread van uitgeverij Fosfor. Uitgeverij Fosfor definieert longreads als ‘een nieuw soort non-fictie verhalen: langer dan een tijdschriftartikel, korter dan een boek en geoptimaliseerd voor een digitale ervaring.’ Het is, voor zover bekend, de eerste keer in Nederland dat er een museum wordt gewijd aan een online journalistieke productie.

Het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse dorp Nederland – ja, zo heet het echt – in de staat Colorado. Begin jaren negentig wil een Noorse Immigrant daar een ‘cryonisme-instituut’ beginnen. Het idee: ‘patiënten’ kunnen zich laten invriezen en vervolgens de dag afwachten dat ‘vrienden van de toekomst ze weer tot leven wekken.’ Zijn overleden opa is zijn eerste klant. Enkele jaren later wordt de Noor de VS uitgezet wegens visumproblemen. Vanuit Noorwegen moet de man nu op zoek naar iemand die iedere maand een lading droogijs (-78°C) in de kist van de ‘diepvriesman’ kan deponeren. En zo komt Bo Schaffer, in het dagelijks leven klusjesman en wietteler, aan het meest wonderlijke bijbaantje van zijn leven. Zeventien jaar gaat dat goed, maar dan gebeurt het onvermijdelijke: ze krijgen knallende ruzie.

Auteur Lex Boon heeft het afgelopen najaar toegang gekregen tot het privé-archief van beide mannen: ‘Daarin zijn onder andere deuren van het eerste schuurtje uit Colorado te zien. Daarnaast hebben we hier 130 kilo droogijs om de lezers een idee te geven hoe opa koud werd gehouden.’

De volledige publicatie, inclusief alle multimedia, is te lezen op smartphones, tablets en computers. Daarnaast is er ook een ePub-versie, deze bevat alleen tekst en foto’s.

Het Museum der Verhalen is open van 8-27 februari en is gevestigd aan de Elandsgracht in Amsterdam.
Museum der Verhalen
Elandsgracht 91, Amsterdam
Openingstijden
ma – vrij 15.00-20.00 uur
za – zo 11.00-20.00

Vorig artikelHet ‘duurste’ ebook ter wereld
Volgend artikelZijn er virussen voor ereaders?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in