“Uitgevers herhalen fouten muziekindustrie”

0

Als prelude op de uitzending van EenVandaag vanavond over uitgevers die bang zijn voor de fouten van de muziek industrie, het verhaal van Susan Piver. Piver was werkzaam als manager in de muziekindustrie. Zij ziet de uitgeverijen dezelfde fouten maken met ebooks als de muziekindustrie met digitale muziek tien jaar geleden.

Piver schuift de schuld vooral op de manier waarop beide industrieën op zoek gaan naar bestsellers en grote hits en daarbij het kleinere, minder verkopende maar meer diverse talent links laten liggen. Zij reageert eveneens op het papegaaiengedrag van de meeste muziekuitgevers die om het hardst riepen dat illegaal downloaden de muziekindustrie kapot maakte. Piver ziet hetzelfde gedrag terug in de uitgeverijwereld (vrij vertaald):

“Downloads hebben de muziekbusiness niet om zeep geholpen, maar kortzichtigheid en territoriumdrang bij de managers in die muziekwereld wel. Piraterij en het veranderen van het distributieschema zullen de uitgeverij niet doden. Kortzichtigheid en bescherming van de bestaande infrastructuur door uitgevers zal dat wel doen.”

Susan Piver zegt dat ze veel uitgevers naar elkaar ziet kijken, onzeker over welke richting men nu moet gaan. Ze hopen van elkaar dat er één de eerste is, die ze dan kunnen volgen. Uitgevers die de boekhandel nog als hun klant zien, zullen hun ogen moeten openen en moeten accepteren dat klanten inmiddels mensen zijn, de lezers, en dat deze lezers graag hun gedachten willen toevoegen aan het boek, zich er rondom willen verzamelen of erover willen discussiëren. Volgens Piver staan de lezers in de foyer van de grote uitgevershuizen en kloppen ze op de deuren van de auteurs en vragen ze om als individu behandeld te worden.

(Via: Teleread.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in