Christelijke boekenbranche afwachtend tegenover ebooks

0

Steeds meer uitgeverijen en boekwinkels beseffen dat de ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen wel eens voor grote veranderingen in leespatronen kunnen gaan zorgen. Het Reformatorisch Dagblad onderzocht hoe er onder christelijke boekhandelaren en uitgevers over ebooks gedacht wordt.

Wat opvalt is dat veel van de in het artikel genoemde bedrijven nog erg afwachtend zijn ten opzichte van de opkomst van ereading. “Als het echt een succes wordt, zullen we er wel op inspelen”, zegt Kees den Hertog van uitgeverij Den Hertog in Houten. “We kijken belangstellend naar wat de markt gaat doen.” Die uitspraak is exemplarisch voor hoe de meeste van zijn vakgenoten erover denken. Peter Boer van uitgeverij De Banier in Apeldoorn denkt wel dat het ebook “erg nadelig” voor de boekhandel kan uitpakken, omdat kopers vooral via internet ebooks zullen kopen.

Uitzonderingen in de christelijke boekenwereld zijn Boekencentrum Uitgevers en Ten Have. Beide uitgeverijen hebben inmiddels tientallen boeken als ebook beschikbaar. Volgens woordvoerder Heleen Reinink van Ten Have is de “omzet in 2009 vergeleken met het jaar ervoor gigantisch gestegen. In de toekomst zal elk boek in digitale vorm beschikbaar komen. We kunnen er eenvoudigweg niet meer omheen.”

De christelijke boekhandelaren volgen het nieuws omtrent digitaal lezen over het algemeen op de voet. Tegelijk doen ze er nog niet veel mee en hebben ze ook niet het idee dat ze nu al omzet mislopen door de opkomst van ebooks. Joost Goedhart van boekhandel Goedhart in Zwolle ziet ereaders slechts als een onderdeel van de uitdagingen waarmee boekwinkels te maken hebben. “Het ebook is maar een klein aspect en de aantallen die worden verkocht zijn vooralsnog minimaal. Het is wel evident dat digitaal een van de manieren is waarop wordt gelezen.”

Het lijkt er dus op dat er in de christelijke markt voorzichtig wordt gekeken naar hoe de ebookmarkt zich gaat ontwikkelen. Geen van de ondervraagden neemt echt de leiding om ereading onder hun christelijke doelgroep te stimuleren.

Het Reformatorisch Dagblad belicht deze week het fenomeen ereading in een vierdelige artikelserie. In het eerste deel daarvan kwam Wiebe de Jager van eReaders.nl aan het woord. Deel twee ging over de techniek achter digitaal lezen, deel drie is in dit artikel belicht en zaterdag volgt het laatste deel.

Benieuwd naar meer christelijke ebooks en boeken? Op ChristelijkeRomans.nl vind je een overzicht van christelijke romans.

Vorig artikel‘Nieuwe browser redt Kindle niet’
Volgend artikelToename smartphones uitdaging voor mediabedrijven
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in