Bezwaren vanuit boekenwereld tegen toewijzing boek-extensies

0

Verschillende partijen uit de Amerikaanse boekenwereld tekenen bezwaar aan tegen Amazons aanvragen voor de domeinnaam-extensies .book, .read en .author. Amazon heeft deze extensies aangevraagd bij de ICANN, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van dergelijke domeinnaam-extensies. Behalve Amazon hebben ook andere grote bedrijven, zoals Google, interesse in dit soort extensies.

Volgens de Authors Guild werkt het verstrekken van domeinextensies als .book aan Amazon de concurrentie “regelrecht” tegen en is het gevaar van misbruik “grenzeloos”. Ook concurrent Barnes & Noble tekende bezwaar aan om dezelfde reden. De boekwinkelketen denkt dat Amazon een oneerlijk voordeel krijgt met dit soort extensies. “Amazon wordt op deze manier geassocieerd met het wezen van boeken, mogelijk tot in lengte van jaren.” De toewijzing van zo’n extensie wordt namelijk om de tien jaar stilzwijgend verlengd.

Uit gegevens op de website van het ICANN blijkt dat Amazon voor tientallen extensies een aanvraag heeft ingediend. Het bedrijf wil daarmee websites maken die eindigen op extensies als .app, .movie en .kindle. Naast Amazon hebben ook andere bedrijven aanvragen voor dit soort adressen ingediend. Het is daarom nog onduidelijk of de ICANN ook echt zal besluiten dit soort generieke domeinnaamextensies aan dergelijke marktpartijen te verstrekken. Amazon schrijft in de aanvraag dat het met de extensies “nieuwe en innovatieve manieren, mechanismen en platformen wil maken om de klant te verrassen.”

Behalve marktpartijen, hebben ook diverse landen grote bezwaren tegen ICANN’s plannen om dit soort extensies te gaan verdelen. Australië is er bijvoorbeeld ook op tegen dat Amazon een extensie als .book toegewezen krijgt. Volgens het land werkt het vrije concurrentie tegen.

Later dit jaar zal de ICANN beslissen wie de controle over deze nieuwe top-level domeinnamen krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in