Kabinet wil downloaden illegaal materiaal aanpakken

0

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil het downloaden van illegale bestanden zoals muziek, films en ebooks gaan aanpakken. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij daarvoor de wet wil aanpassen. Teeven wil dat downloaden uit illegale bron voortaan ‘onrechtmatig’ wordt.

Tot nu toe is het zo dat consumenten die illegale bestanden downloaden niet strafbaar bezig zijn. Alleen het aanbieden van dergelijk materiaal is strafbaar. De staatssecretaris wil deze situatie veranderen. Op deze manier wil hij het beter mogelijk maken verspreiders van illegaal materiaal aan te pakken.

De aanpassing in de wet is volgens Teeven niet gericht op consumenten die op kleine schaal illegaal materiaal downloaden. “Het is dus niet zo dat we gaan jagen op een minderjarige consument”, vertelde hij bij RTL Nieuws. Ook zal het voorlopig niet gebeuren dat consumenten afgesloten worden van internet bij veelvuldig illegaal downloaden, zoals momenteel bijvoorbeeld in Frankrijk gebeurt.

De maatregel moet ervoor zorgen dat websites in de toekomst civielrechtelijk kunnen worden aangepakt door “rechthebbenden”, ofwel partijen die aanspraak kunnen maken op het auteursrecht. Websites als The Piratebay kunnen dan onbereikbaar worden gemaakt voor Nederlanders. Volgens website Tweakers wil Teeven samen met de maatregel ook de thuiskopieheffing afschaffen. Deze heffing wordt nu nog afgedragen over elke verkochte blanco cd of dvd.

(Via: RTL.)

Vorig artikelVideo: Shootergame Doom II op een ereader
Volgend artikelKobo begint Europese invasie via Duitsland en Spanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in