Apple en uitgevers aangeklaagd om illegale prijsafspraken ebooks

0

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is een rechtszaak gestart tegen Apple en vijf grote uitgevers vanwege illegale afspraken rondom de beprijzing van ebooks. Apple, MacMillan en Penguin willen vooralsnog niet schikken, de andere drie uitgevers doen dat mogelijk vandaag nog wel om een kostbare rechtszaak te vermijden.

Apple, Penguin en MacMillan willen het zogenaamde agency-model in stand houden, waarbij de uitgever de prijs van een ebook bepaalt en de retailer zich daaraan dient te houden. Andere retailers, zoals Amazon, willen terug naar een model waarbij de verkopende partij de prijs van ebooks bepaalt en dus kan spelen met kortingen en aanbiedingen.

Apple heeft momenteel echter de bepaling in contracten met uitgevers dat uitgevers hun ebooks elders niet voor lagere prijzen mogen verkopen. Juist die bepaling druist in tegen mededingingswetgeving, vindt de Amerikaanse overheid. Direct na de introductie van de iPad veranderden veel uitgevers hun contracten met andere retailers naar het agency-model.

Volgens Apple heeft het bedrijf echter nooit samengespannen met uitgevers om de prijzen van ebooks kunstmatig hoger te maken. Wel geeft het bedrijf toe dat de eerder genoemde bepaling bewust onderdeel uitmaakt van de contracten met uitgevers.

Ook de Europese Commissie is momenteel bezig met een onderzoek naar Apple en de uitgevers in kwestie. Volgens de EC zijn er sterke aanwijzingen dat Apple en de uitgevers kartelafspraken hebben gemaakt met de prijsstelling van ebooks.

(Via: Bloomberg)

Vorig artikelYahoo wil ebooks goedkoper maken door advertenties
Volgend artikelNational Geographic: ‘Meer dan 14 ebooks lezen om milieu te helpen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in