Welke ereader heeft de langste batterijduur?

0

Een van de grootste voordelen van eInk-ereaders is hun energiezuinigheid. Bij veel van de nu beschikbare ereaders kun je bij normaal gebruik een of meerdere weken vooruit. Toch zijn er tussen de verschillende ereaders nog behoorlijk grote verschillen in werkelijke batterijtijd. Waar ligt dat aan en welke ereaders scoren het best?

Steeds meer ereaders zijn tegenwoordig uitgerust met wifi, bluetooth of 3G-verbinding. Dat is natuurlijk handig, maar het gebruik ervan zorgt er wel voor dat de batterij van je ereader sneller leeg is. Zo geeft de fabrikant misschien aan dat je wekenlang met een volle batterij vooruit kunt, maar moet je het apparaat in de praktijk al na enkele dagen aan de oplader hangen. Een andere factor die bepaalt hoe lang je op een batterijlading kunt lezen, is het type batterij. Daarbij hangt veel af van de hoeveelheid mAh, wat staat voor milli-ampère per uur. Over het algemeen geldt: hoe hoger dit aantal, hoe krachtiger de batterij.

Hoe lang je met een ereader op een batterijlading kunt lezen is verder ook afhankelijk van wat je er nog meer mee doet en welke functies de ereader heeft. Wanneer je bijvoorbeeld MP3-bestanden afspeelt, gaat de batterijtijd met stappen achteruit. Ook de aanwezigheid en het gebruik van een touchscreen hebben invloed op het energieverbruik. Sommige apparaten, zoals de Nook of de enTourage eDGe, zijn daarbij ook uitgerust met een LCD-touchscreen. Het gebruik hiervan gaat vanzelfsprekend ook ten koste van de batterijtijd.

Wat zijn de grootste verschillen in batterijduur tussen de nu verkrijgbare ereaders in Nederland? Hieronder een overzichtje van enkele ereaders:
(batterijduur van eInk-ereaders wordt meestal in paginawisselingen aangegeven)

Irex 800S: 6.000 pagina’s
Bebook Neo, Bebook Mini, Bebook, Hanvon N516: 7.000 pagina’s
Sony Reader Pocket, Sony Reader Touch, Kindle 2: 7.500 pagina’s
Cool-er, Hanvon N526, Cybook Opus: 8.000 pagina’s
Pocketbook 302: 16.000 pagina’s

Zoals is te zien, zitten de meeste ereaders nu tussen de 7.000 en 8.000 paginawisselingen. Overigens zijn die getallen wel slechts indicaties. De scores die je werkelijk met een volle batterij haalt kunnen daar ver vandaan liggen. Het feit dat de Pocketbook 302 er ruim bovenuit steekt, is te danken aan de krachtige batterij die in dat apparaat zit. Maar ook bij deze ereader hangt de werkelijke batterijduur erg af van hoe je hem gebruikt. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van het touchscreen of de wifi-functie, dan zal je veel minder paginawisselingen halen dan het geadverteerde aantal.

Hoe lang houdt jouw ereader het uit op een volle batterij?

Vorig artikelGoedkope Kobo eReader concurreert met Kindle
Volgend artikelGoogle wordt grootste ebookwinkel ter wereld
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in