iFlow Reader slachtoffer van Apples app-beleid

0

De makers van iFlow Reader, een ebook-app voor iPad en iPhone, hebben besloten de stekker uit hun app te trekken. Ze doen dit naar eigen zeggen omdat Apple ze geen keus laat. Met iFlow Reader was het mogelijk ebooks te kopen en te lezen. Door Apple’s vernieuwde regels voor het verkopen van content zou het bedrijf netto echter hun volledige winst aan Apple moeten afdragen.

Onder Apples gewijzigde opstelling ten opzichte van ebook-, kranten- en tijdschriftenapps, moet 30 procent van de verkoopprijs van alle content afgedragen worden aan Apple. Voor iFlow is dat de doodssteek. Doordat de meeste grote Engelstalige uitgevers tegenwoordig ebooks aanbieden onder het agency-model – waarbij de verkopende partij 30 procent van de opbrengst van een boek krijgt – blijft er voor BeamItDown Software, het bedrijf achter iFlow Reader, netto geen geld over.

In een lange verklaring op de website leggen de makers uit waarom ze tot hun opheffing gekomen zijn en beschuldigen ze Apple ervan misbruik te maken van hun positie. Nog voor de ontwikkeling van de app hadden ze contact gezocht met Apple om te vragen of hun model aan de voorwaarden voldeed. Na inzending keurde Apple de applicatie goed, waarna er door BeamItDown Software veel geld werd geïnvesteerd in allerlei licenties en verdere ontwikkelingen. Twee maanden later veranderde Apple de regels.

Tot 31 mei krijgen mensen die via iFlow Reader ebooks gekocht hebben de mogelijkheid hun ePub-bestanden van de server af te halen, om ze ook in de toekomst te kunnen blijven lezen. Daarna sluiten de servers van iFlow af en stopt het bedrijf. De makers hebben bij elkaar meer dan een miljoen dollar in het project gestopt, en iFlow werd in de afgelopen tijd ruim zes miljoen keer gedownload.

Op eReaders.nl verscheen eind vorig jaar nog een beschrijving van de app.

Vorig artikelDigitaal lezen nagenoeg even populair als lezen op papier
Volgend artikelDrie Franse uitgevers beginnen rechtszaak tegen Google

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in