Drie Franse uitgevers beginnen rechtszaak tegen Google

0

De Franse uitgevers Albin Michel, Flammarion en Gallimard klagen Google aan voor het scannen van 9.797 boeken zonder toestemming. Google scande de boeken in het kader van het Google Book Search programma, waarin het boeken doorzoekbaar maakt. De drie uitgevers eisen in totaal bijna 9,8 miljoen euro van Google ter compensatie.

Al ruim een jaar geleden kondigde uitgever Gallimard aan stappen te gaan ondernemen tegen Google. Daarin heeft het nu steun gekregen van twee andere grote uitgevers. Tot en met mei 2009 had Google 9.797 boeken van deze drie uitgevers gedigitaliseerd. Per boek eisen de advocaten van de uitgevers een bedrag van 1.000 euro.

Dat bedrag komt van een eerdere rechtszaak, waar de rechter aan uitgever La Martinière een bedrag van 1.000 euro per boek toewees. Tegen die uitspraak is Google inmiddels in beroep gegaan.

Volgens bronnen rond de uitgevers is de rechtszaak een waarschuwing aan het adres van Google. “Het was hoog tijd om aan Google te tonen dat het niet langer de rechten van auteurs kan schenden, in elk geval niet in Frankrijk.” De rechtszaak is een volgende klap voor de boekenafdeling van Google, die in maart nog van een rechter te horen kreeg dat de afspraak tussen het bedrijf en auteursrechtenorganisaties terug naar de tekentafel moet.

(Via: The Bookseller.)

Vorig artikeliFlow Reader slachtoffer van Apples app-beleid
Volgend artikelFacebook brengt steeds meer bezoekers naar nieuwssites

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in