Uitgeverij Anthos: “experiment ebook Victoria geslaagd”

0

Uitgeverij Anthos heeft bij de publicatie van het ebook ‘Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor mintwaalfjarigen won’ van Ivo Victoria geëxperimenteerd met de prijsstelling en het aanbieden van de titel zonder DRM. De resultaten zijn erg positief.

Tijdens de speciale actie konden klanten zelf bepalen wat ze wilden betalen voor het ebook. De bedragen varieerden van € 0,01 tot € 18,50. Er zijn in totaal zo’n 350 exemplaren verkocht, volgens Wanda Gloude van Anthos een goed resultaat: “Dat vind ik geslaagd voor een debuut. Zonder deze actie zouden we er minder van verkocht hebben.” De actie is nu afgelopen en het ebook is verkrijgbaar voor € 7,95.

Ook op het gebied van de beveiliging op ebooks heeft Anthos belangrijke ervaring opgedaan. Het ebook van Ivo Victoria bevat namelijk geen DRM, maar een ePub watermerk en dit heeft de uitgever geen windeieren gelegd. Gloude geeft aan nu anders te kijken naar DRM op ebooks en vindt dit geen vanzelfsprekendheid meer. De optie om een ePub watermerk te gebruiken in plaats van het beperkende Adobe DRM wordt nu serieus bekeken. Dat een ebook dan ook doorgestuurd kan worden naar vrienden, vindt Gloude geen probleem: “dat gebeurt ook met boeken”.

Uitgeverij Anthos is gelukkig niet de enige die experimenteert met het uitgeven van ebooks zonder Adobe DRM. Uitgevers die bijvoorbeeld meedoen met het leveren van ebooks via de eBookstick geven deze uit zonder DRM. Het doorsturen naar vrienden wordt ook hier niet als een probleem ervaren. In tegendeel, het wordt gebruikt als een Unique Selling Point: “De ebooks bevatten geen leesbeveiliging. Dat betekent geen technische problemen en je kunt al je vrienden er mee verrassen.”

Dat het beveiligen van ebooks met Adobe DRM meer problemen oplevert dan oplost, blijkt al tijden duidelijk op bijvoorbeeld het forum van eReaders.nl. Het is te hopen dat door dergelijke positieve berichten steeds meer uitgevers zullen kiezen voor klantvriendelijke opties en dat het lezen van ebooks voor iedereen een stuk toegankelijker wordt.

Bron: Boekblad (abo)

Vorig artikelPlastic Logic stopt met de QUE
Volgend artikelGerucht: Amazon wil ook andere hardware ontwikkelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in