Tegenwoordig hoor je veelvuldig in de media dat het slecht zou gaan met de uitgeefwereld. Lezers zouden onder meer door de economische crisis minder boeken kopen. Maar uit het onderzoek Bookstats blijkt dat er juist groei is in de Amerikaanse uitgeefindustrie, mede dankzij de opkomst van ebooks.
Bookstats werd uitgevoerd door de Association of American Publishers en de Book Industry Study Group. Het rapport laat zien dat de Amerikaanse uitgeefindustrie van 2008 tot 2010 gegroeid is omdat steeds meer Amerikanen ebooks en jeugd- en volwassenfictie kopen. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizenden uitgevers, boekverkopers en distributeurs.
In 2010 was de totale netto-opbrengst van de uitgeefindustrie 29,7 miljard dollar, dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van 2008. De verkoop van boeken steeg met 4,1 procent ten opzichte van 2008, in 2010 werden maar liefst 2,57 miljard boeken verkocht in verschillende formaten. De verkoop van de categorie paperbacks is echter wel gedaald in deze periode, met 16 procent. Mogelijk is de oorzaak dat de lezer paperbacks vervangt door ebooks.
Het rapport vermeldt dat de verkoop van algemene boeken steeg met 5,8 procent tot 13,9 miljard boeken en dat dit gedeeltelijk wordt veroorzaakt door ebooks. De ebooks zelf verkochten goed dankzij de grotere bekendheid en prijsdaling van ereaders zoals de Nook en de Kindle. De ebooks maakten in 2008 0,6 procent uit van de algemene boekenmarkt. In 2010 was dit aandeel gegroeid tot 6,4 procent, dit komt neer op 114 miljoen verkochte exemplaren. De populairste genres van ebooks waren: mysterie, thriller en romantische titels. In het rapport is nog niet het jaar 2011 opgenomen, een jaar waarin de verkoop van ebooks aanzienlijk groeide.
“Het [rapport] laat zien dat de industrie in zijn geheel erg gezond is”, aldus Dominique Raccah, uitgever van Sourcebooks.
(Via: New York Times.)