Gratis ebook Möring 1000 keer gedownload

0

Vorige week schreef Marcel Möring voor NRC Boeken een revolutionair stuk over het aanbieden van ebooks door schrijvers. Möring zette zijn eigen ebook gratis op zijn website. Het werd in een week meer dan 1000 keer gedownload.

Möring pleit in zijn stuk: “En nu de barricaden op” voor de doorbraak van ebooks, zodat de uitgever en de auteur weer de macht kunnen grijpen van de boekhandel die soms tot wel 70% van de opbrengst van een papieren boek opstrijkt. Volgens Möring krijgt de auteur soms maar 10% van de opbrengst. Overigens worden de cijfers van Möring fel tegengesproken in het commentaar onder het artikel in NRC Boeken: de boekhandel zou maar een marge hebben van maximaal 38% op een boek.

Op de site waar je de ebooks van Möring gratis kon downloaden, staat nu de volgende tekst:

“Hier stonden gratis downloadbare (is dat een woord?) exemplaren van East Bergholt. Het verhaal was als pdf en epub beschikbaar gesteld naar aanleiding van een stuk dat Marcel Möring voor NRC Handelsblad schreef. In een week tijd zijn er zo’n 1000 exemplaren gedownload. Bewijst dat iets? Misschien. Interessanter zijn de reacties op het artikel. Er is veel zwart en wit en weinig grijs. Boekhandelaars reageerden gepikeerd (‘Ik lees voorlopig geen boeken meer van u’). Lezers zien veel in ebooks, maar willen betere verkoopkanalen, lagere prijzen en vooral meer aanbod. Het laatste woord, zoals het cliché wil, is nog niet gesproken. Ondertussen zijn de papieren boeken van Marcel Möring nog gewoon bij elke boekhandel, BOL.COM en de ECI verkrijgbaar.”

Möring stelt dat een schrijver het verkopen en publiceren van een ebook best zelf kan doen. Hij beweert dat hij zijn gehele oeuvre in een middag had opgemaakt en in een formaat had gegoten dat door de meeste ereaders gelezen kan worden en ook nog DRM erop gezet had. De kosten zijn volgens hem verwaarlooosbaar en de investering is miniem. Er moet wel bijgezegd worden dat het oeuvre van Möring uit 14 romans bestaat, waar een aantal novelles, korte verhalen, dichtbundels en een lezing onderdeel van uitmaken. Er zijn schrijvers met een groter oeuvre.

(Via: Knack.be. Foto: Vincent Mentzel)

Vorig artikelCool-er ereader met kleuren touch screen en 3G in de maak
Volgend artikelDigitalisatie in Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in