New York Times gaat ebook-bestsellerlijst publiceren

  0

  De bestsellerlijst van de New York Times is naast de Bookscan van Nielsen een van de belangrijkste bestsellerlijsten in de VS. Gisteren maakte de New York Times bekend nu ook ebooks op te nemen in een speciale ebook bestsellerlijst.

  De groeiende verkoop van digitale publicaties en de toenemende invloed hiervan heeft de krant doen besluiten ebooks op te nemen in een bestsellerlijst. Deze lijst moet begin 2011 voor het eerst gepubliceerd worden en bevat ebook bestsellers in de categorieën fictie en non-fictie. De bestsellerlijst van de New York Times zal samengesteld worden uit wekelijkse data van onder andere uitgevers, boekhandelketens, onafhankelijke boekverkopers en internetverkoop. Dit doen zij in samenwerking met RoyaltyShare.

  Een dergelijke lijst werd in juli van dit jaar aangekondigd door Nielsen, maar deze zei daarbij meteen dat het samenstellen van zo’n lijst ingewikkeld is. Voor de gegevens die benodigd zijn voor een zo groot en uitgebreid mogelijke lijst is Nielsen afhankelijk van meer dan 33.500 winkels. Met deze partijen zijn ze in gesprek.

  Volgens Janet Elder, hoofd nieuwsonderzoeken en analyses van verkiezingen voor The Times, is de krant al twee jaar bezig met een systeem dat de verkoop van ebooks registreert en verifieert. De interesse voor de verkoop van ebooks leeft bij de Times al sinds het ontstaan van ebooks. Het was voor de krant duidelijk dat de verkoop een steeds groter deel van de totale verkopen zal beslaan. Om duidelijkheid te kunnen scheppen hoe deze verkopen zich verhouden tot de verkoop van papieren boeken en om lezers inzicht te geven in populaire titels, is het initiatief genomen om een ebook bestsellerlijst te creëren.

  In Nederland publiceert het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) wekelijks de Bestseller Top 60 . Deze lijst wordt samengesteld met verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels, waarbij alleen ‘algemene’ boeken (dus bijvoorbeeld geen strips) van meer dan € 2,50 die bij meer dan één verkooppunt verkrijgbaar zijn in aanmerking komen. Hierbij wordt alleen uitgegaan van papieren boeken. Het is niet bekend of en wanneer het CPNB ebooks gaat opnemen in een bestsellerlijst.

  Bron: The New York Times

  Vorig artikelGunstigere voorwaarden Amazon voor kranten en tijdschriften
  Volgend artikelConnect! Een nieuwe media workout voor de culturele sector

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in