Amazon in gesprek met Zweedse uitgevers

0

Volgens diverse Zweedse media is Amazon in gesprek met Zweedse uitgevers over de verkoop van boeken en ebooks in het Scandinavische land. Het bedrijf zou begin 2014 van start willen gaan met het aanbieden van Zweedse boeken.

In september dit jaar stond Amazon het toe aan selfpublishers om ebooks in veel meer Europese talen aan te bieden dan tot dan toe mogelijk was. Daaronder was ook het Zweeds, naast bijvoorbeeld het Nederlands en het Noors. Sindsdien zijn er door uitgevers ook al kleine hoeveelheden Nederlandse boeken aan de Kindle Store toegevoegd, maar het wachten is op de grote uitgevers, met wie Amazon eerst in gesprek moet gaan.

In Zweden zijn die gesprekken in elk geval blijkbaar gaande. Uitgevers kijken er met gemengde gevoelens naar, blijkt uit een verslag in de Zweedse krant Dagens Nyheter. “Het zal de machtsverhoudingen veranderen,” aldus uitgever Dorotea Bromberg. “Of het goed of slecht is weten we nog niet, waarschijnlijk beide.”

Volgens uitgever Jonas Axelsson is een doorbraak van Amazon alleen mogelijk wanneer ze boeken onder de marktprijs gaan verkopen, zoals ze in andere landen ook al hebben gedaan. Uitgeefexpert Svante Weyler ziet de zaak in dat geval somber in voor een markt waar de marges al kwetsbaar zijn. “Met Amazon komt er een extreme prijsdruk op ebooks en papieren boeken. Prijsdruk is altijd goed in de ogen van de consument, totdat iemand vraagt hoe het kan zijn dat een trui maar negentien euro kan kosten – ja, dat betekent dat iemand er op inlevert.”

Vorig artikelSony’s 13.3 inch ereader vanaf december op de markt
Volgend artikelReview Icarus 8
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in