De eerste week waarin de nook verzonden werd naar gebruikers, is voorbij. Er zijn verschillende reviews over geschreven. eReaders.nl maakt een samenvatting van de reviews.
De reviews zijn wisselend van aard: van een vernietigende recensie van David Pogue van de New York Times tot een lovende van Gizmodo. Anderen zijn er nog niet helemaal uit en hinken op twee gedachten wat betreft deze nieuwe ereader van Barnes & Noble. We vergelijken de reviews van Gizmodo, de Wall Street Journal, de New York Times en Engadget.
De ereader heeft een omgekeerde u (het nook logo met een capacitatieve laag) die dient om het LCD scherm wakker te maken met een tap, en met twee taps kun je naar het “homescreen”. Er zijn ook fysieke knoppen: twee om te bladeren en een om het apparaat uit te zetten.
Gizmodo
De reviewer van Gizmodo is verbaasd over de helderheid van het kleine scherm en hoe het hem afleidt bij het lezen. Door de helderheid aan te passen, kreeg hij het voor elkaar om een acceptabele helderheid op het kleine scherm te hebben, waardoor hij makkelijk heen en weer kon, zonder dat zijn ogen zich iedere keer opnieuw moesten aanpassen. Het lezen zelf is alsof je van een Kindle leest.
Het blog was niet heel blij met het tweede LCD touchscreen: bij het scrollen bleef het hangen en het vegen om de pagina om te slaan werkte de helft van de tijd niet en de andere helft van de keren was het langzamer dan het omslaan van een pagina met de knoppen.
Gizmodo zegt over het uitlenen van ebooks dat de ereader daarmee een stapje voor heeft op de Kindle.
Het LCD-scherm is er nu nog slechts om door het ebook te navigeren, aldus het blog, maar het zou leuker zijn, als je ermee kon Multi-tasken terwijl je leest. Er zou bijvoorbeeld een nieuwsticker doorheen kunnen lopen. Je kunt al wel muziek ermee laten afspelen, dus iets van de belofte anders dan een alternatief voor pagina’s wisselen is al waargemaakt. Het geluid is alleen niet heel geweldig via de ingebouwde speakers.
De wifi heeft voor de reviewer van Gizmodo nog geen toegevoegde waarde. Het werkt in het buitenland alleen als je geen pop up krijgt om in te loggen op de verbinding en dat gebeurt wel regelmatig. Een voordeel van de wifi is dat ontwikkelaars wel apps kunnen ontwikkelen die internet nodig hebben. Het mooiste voordeel van de wifi is volgens Gizmodo dat je ebooks kunt downloaden zonder gedoe met een USB-kabel. In een B&N winkel vindt de nook de wifi direct en dan krijg je allemaal gratis aanbiedingen.
Gizmodo heeft wel een duidelijke bug gevonden in het annoteren en markeren op de ereader. Maar na contact met Barnes & Noble is hem duidelijk geworden dat alles snel gerepareerd zal worden met een firmware update. Hij meldt niet wat de bug is.
Gizmodo concludeert dat niemand je zal uitlachen als je een nook bezit. Het is een goede allround ereader, die in de loop der tijd nog uitgebouwd zal gaan worden.
Wall Street Journal review
De Wall Street Journal (WSJ) vond de ereader langzamer en lastiger in gebruik dan de Kindle. Ook kwam de reviewer meerdere bugs tegen en ervoer zelfs een aantal vastlopers. Over het algemeen vindt de WSJ de nook irritant in het gebruik. De nook voelt voor de WSJ aan alsof hij nog niet klaar was, maar al wel vóór de Kerst nog in de schappen moest liggen.
De reviewer van de WSJ meldt dat het omslaan van pagina’s langzamer is dan bij de Kindle en ook deze reviewer noemt het stoppen van de touchscreen bij het “swipen” van pagina’s. Gelukkig, zo zegt de WSJ, is dit een software probleem en software kun je updaten. De batterijduur is een probleem, zegt de WSJ. Die is nog slechter dan de Kindle.
Ook de WSJ noemt de onbruikbaarheid van wifi op commerciële hotspots. Alleen in de B&N winkels zou het zonder problemen te gebruiken zijn.
De krant noemt uitlenen van ebooks een positief punt van de nook, ook al mag je slechts de helft van de beschikbare titels een keer uitlenen aan een andere nookbezitter. En een ebook mag maar één keer worden uitgeleend aan één persoon.
De reviewer zegt dat de navigatie van de Kindle binnen een ebook veel intuïtiever werkt dan die van de nook. Het touchscreen heeft echter wel veel potentie. Het duurde wel heel lang voor een ebook werd geopend en het opzoeken van woorden in het ingebouwde woordenboek was heel moeilijk.
WSJ adviseert de lezer om nog even te wachten met het aanschaffen van een nook. Zelfs al vind je de features beter dan de Kindle. Het is een aardige ereader met potentie maar er moet nog aan gesleuteld worden.
Engadget review
Engadget was in de wolken met de aankondiging van de nook. De look en feel van de ereader vinden ze geweldig. Het apparaat ziet er stevig uit en heeft de middenweg gevonden tussen gezellige leespartner en ‘lust-worthy gadget’. Ze zouden de ereader graag aan hun vrienden willen laten zien.
Engadget zegt over het eInk display dat het geen verschil biedt met andere ereaders in de markt. Logisch ook, want alle eInk schermen worden door hetzelfde bedrijf gemaakt, namelijk PVI. De tekst is goed leesbaar, het contrast is prima, hoewel ook dit blog de traagheid van het omslaan noemt. Ze vonden deze traagheid zelfs enigszins vervelend.
Engadget noemt leren navigeren met de dualscreen ereader verwarrend, als je gewend bent aan een ereader met een enkel scherm. Er zijn verschillende menu’s in het tweede scherm die allemaal submenu’s hebben die andere items hebben, afhankelijk van wat je hebt gekozen. Het is niet intuïtief, maar als je het eenmaal door hebt, begint het logisch te worden. Het apparaat haalt je echter behoorlijk uit je ritme door de traagheid van het scherm.
Het blog noemt het tweede scherm een goede aanvulling voor sommige functies van het apparaat, maar bij andere functies komt het echt te kort. Bijvoorbeeld bij de navigatie: daar is het meer een last dan een lust door de noodzakelijke interactie tussen het LCD-scherm en het eInk-scherm. Ook bij Engadget had de reviewer problemen met het scrollen. En net als bij Gizmodo hebben zij de helderheid van het LCD-scherm omlaag gezet omdat het te scherp was in vergelijking met het eInk-scherm. Uiteindelijk is de toevoeging van het tweede scherm en de software een grotere last dan dat het bijdraagt aan een goede ereader.
Engadget zegt over het uitlenen dat dit een handige toevoeging is en dat je niet alleen via de nook kunt uitlenen maar ook via alle andere B&N applicaties.
Engadget noemt ook de ingebouwde wifi, maar geeft er verder geen oordeel over. Ze noemen wel de mogelijkheid om in de winkels van B&N ebooks in zijn geheel te lezen op de gratis wifi van de winkel. Je kunt per 24 uur een uur lang lezen.
Het beste van de nook is volgens Engadget de online koopervaring in de B&N ebookwinkel. De rest is slechts garnering volgens de reviewer. Tijdens het reviewen van de ereader heeft de redactie van Engadget steeds op twee gedachten gehinkt: absoluut gecharmeerd van het apparaat of juist compleet gefrustreerd. Het geheel is zeer aantrekkelijk maar het gebruik van dag tot dag is teleurstellend. Volgens Engadget is de nook een intrigerend product, gelanceerd door een grootmacht in de wereld van de boekverkopers, maar deze eerste versie trekt aan het kortste eind.
De NYT review
David Pogue, de reviewer van de NYT, breekt de nook tot op de grond toe af. Het kleuren touchscreen is volgens hem slechts een reepje onder het eInk-scherm. Soms doet het schermpje zinnige dingen: op een 2,5 centimeter grote cover tappen om een ebook te openen bijvoorbeeld. Soms voelt het scherm echter alsof het geen connectie heeft met het eInk display en kun je tappen wat je wil, maar het bovenste scherm reageert niet.
Volgens Pogue duurt het 4 seconden voor het instellingen menu opent, 18 om de ebookstore van B&N te openen via wifi en 8 tot 15 seconden om een ebook of epaper voor de eerste keer te openen. Amazon heeft misschien minder ebooks, maar is beter en goedkoper.
Ook de wifi noemt Pogue. Het is ingebouwd, maar je krijgt geen melding als je bij een hotspot bent en als de wifi een login heeft of een welkomstscherm, dan kan je er niet eens gebruik van maken.
Pogue gaat nog even door met afkraken en pakt de LendMe functie aan. Je kunt alleen ebooks uitlenen als de uitgever het goed vindt en dat is slechts de helft van de ebooks bij B&N en slechts een derde van de helft is een bestseller. En als je dan een ebook mag uitlenen dan mag dat maar één keer, aan één vriend.
Maar het allerslechtste van de nook is nog wel de software. Het is buggy, loopt vast en het Android OS crashte twee keer in vier dagen. Ook alfabetiseren gaat niet goed: The New York Times komt na Pride and Prejudice. Het negeert lidwoorden niet. Ook het navigeren door de nook is nog moeilijker dan het invullen van je belastingformulier. En zo gaat Pogue nog even door met zijn tirade. Het lijkt bijna of hij de nook als een persoonlijke belediging opvat.
De nook ereader zou op termijn, en misschien al volgend jaar, met de nodige aanpassingen een zeer capabele ereader zijn, maar nu nog niet.
Het is het overigens wel waard om de review te lezen, ook al ben je het er misschien niet mee eens: de kleurrijke taalgebruik (it’s slower than an anesthetized slug in winter) van Pogue is geweldig om te lezen.
Conclusie
De reviewers van deze vier grote blogs en kranten zijn overwegend negatief over de nook. Alleen Gizmodo springt eruit met een positief eindoordeel, ook al noemt de reviewer daar wat negatieve punten op.
Een van de grootste pijnpunten die genoemd wordt is de communicatie van het touchscreen met het eInk scherm en het slecht reageren van het touchscreen. Alle reviewers noemen de traagheid van het apparaat een duidelijk minpunt.
Alle reviewers vinden de ereader wel een apparaat met potentie, maar ze hadden liever gehad dat de nook nog wat later op de markt was verschenen, zodat de eerste bugs nog eruit gehaald konden worden.
B&N erkent de problemen en belooft een eerste update OTA (over the air) in de loop van volgende week.