Onderzoeksbureau: Verkoop ereaders zakt in

0

Volgens onderzoeksbureau iSuppli zijn ereaders hard op weg om een uitstervend ras te worden. Het bureau voorspelt dat er dit jaar wereldwijd 36% minder ereaders verkocht worden dan in 2011. Voor komend jaar verwacht iSuppli een daling van 27%. Volgens het onderzoeksbureau ligt de daling aan de opkomst van tablets.

In niet mis te verstane bewoordingen luidt iSuppli het einde van de ereader in. Het bureau noemt de daling van het aantal verkopen “alarmerend” en “drastisch”. Volgens het bureau is zo’n sterke daling in de geschiedenis van consumentenelektronica “nog nooit eerder voorgekomen”. Dit jaar komen de verkopen uit op 14,9 miljoen exemplaren, verwacht iSuppli . In 2011 was dat nog 23,1 miljoen en in 2013 zal het aantal dalen naar 10,9 miljoen.

Het onderzoeksbureau iSuppli staat niet alleen in de voorspellingen. Vorige week liet ook het gerenommeerde IDC weten een sterke daling te voorzien. De aantallen van dat laatste bureau verschillen overigens wel wat van die van iSuppli . IDC beraamt het aantal verkochte exemplaren in het topjaar 2011 op 27,7 miljoen en verwacht dat er in 2012 uiteindelijk 19,9 miljoen ereaders over de toonbank gaan.

Als belangrijkste oorzaak van de daling in het aantal verkopen noemt iSuppli de sterke opkomst van mediatablets. De multifunctionele apparaten zouden bij consumenten de plaats innemen van apparaten met maar een functie. De lagere prijs van ereaders ten opzichte van tablets zou niet voldoende zijn om de ereader aantrekkelijker dan tablets te maken voor consumenten.

De vraag is of de conclusies van iSuppli helemaal kloppen. Ereaders zijn in het afgelopen jaar weinig veranderd, waardoor de noodzaak voor consumenten om een nieuwe aan te schaffen relatief laag was. De laatste grote vernieuwing van ereaders kwam met de introductie van de Pearl e-inkschermen, halverwege 2010. Het is dus best mogelijk dat de verkoop aantrekt wanneer er weer een grote productvernieuwing komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in