De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat haar kranten, tijdschriften en boeken digitaliseren. Alles wat verschenen is sinds 1470 wordt digitaal gemaakt. Het gaat nog wel even duren voor het klaar is: in 2030 moet de gehele collectie online staan.
In 2013 wordt verwacht dat 10% van de collectie digitaal beschikbaar is. Dat zijn zo’n 60 miljoen pagina’s. De totale collectie omvat 600 miljoen pagina’s die gescand moeten worden.
De collectie wordt gedigitaliseerd om aan de veranderende informatiebehoefte van het publiek te voldoen. Dit betekent waarschijnlijk dat je de digitale kranten, boeken en tijdschriften op termijn op je (toekomstige) ereader kunt lezen. Via het digitale depot van de KB kunnen geïnteresseerden wetenschappelijke en andere publicaties opvragen. De wetenschappelijke publicaties worden in overleg met de uitgevers online gezet. De KB zei dat er nog niet bekend is, of dit middels een DRM-vorm of via betaling zal gaan plaatsvinden.
Volgens Mireille Kok van de KB is wel de wens aanwezig om de digitale collectie voor ereaders beschikbaar te maken, maar nog niet voor de huidige generatie eInk readers. De ontwikkeling van de ereader staat nog in de kinderschoenen, daarom kan de KB haar collectie nog niet aanpassen op deze ereaders. Tegen de tijd dat dit klaar is, is de ontwikkeling van ereaders al weer veel verder.
De KB heeft al eerder digitaliseringsprojecten gehad. Onder andere kranten tussen 1910 en 1945 zijn ingescand en beschikbaar gesteld, een website waar verslagen, stukken en vragen uit de Eerste en Tweede Kamer van 1917 tot 1995 digitaal beschikbaar zijn en voor pashouders (dus niet vrij toegankelijk zoals de eerste twee) is er de portal met digitale tijdschriften en boeken.
(Via: persbericht KB.)