Als onderdeel van het ‘Early European Books’-project digitaliseerde het Britse ProQuest reeds oude drukken uit de collectie van de Danish Royal Library in Kopenhagen en de Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze in Italië. De derde nationale bibliotheek uit Europa die aan het project gaat deelnemen is de Koninklijke Bibliotheek van Nederland.
ProQuest zal maar liefst 30.000 oude boeken uit deze bibliotheek van onder het stof vandaan halen, en gaat daarvoor ver terug in de tijd. Zo wordt het grootste deel van de Bijzondere Collecties van de KB gedigitaliseerd, waaronder het eerste in het Nederlands gedrukte boek ooit (de Delftse bijbel) en talrijke geïllustreerde blokboeken uit de jaren zestig en zeventig van de vijftiende eeuw. Andere pronkstukken zijn onder meer de boeken van de uitgeversfamilie de Elzeviers, die werk van onder meer René Descartes en Galileo Galilei uitgaf.
De digitalisering door ProQuest gebeurt steeds ter plaatse. Van alle boeken worden kleurenscans in hoge resolutie gemaakt, waardoor elk detail haarscherp weergegeven wordt. De digitale boekencollectie wordt overigens gratis toegankelijk gemaakt voor Nederlandse gebruikers.
Eerder dit jaar heeft de Koninklijke Bibliotheek te kennen gegeven dat ze alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 wil digitaliseren. De samenwerking met ProQuest is één uit een reeks initiatieven die de KB op poten zet om die ambitie waar te maken.
Via: Teleread