Op de Consumer Electronics Show werden niet enkel talrijke nieuwe tablets aan het publiek voorgesteld, maar ook de eerste eInk-reader met een kleurenscherm: de E920 van de Chinese fabrikant Hanvon. Er werd reikhalzend naar uitgekeken, maar volgens de eerste reviews van onder andere Engadget kan een dergelijk kleurenscherm op dit moment nog niet voldoende weerwerk bieden tegen LCD-displays.
In theorie zou de ontwikkeling van kleuren-eInk dé oplossing kunnen zijn voor het probleem van de reflecterende en ogenpijnigende LCD-schermen, die het lezen van lange doorlopende teksten daardoor niet bepaald aangenamer maken. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, alvorens het eerste kleuren eInk-display van Hanvon gepresenteerd werd op de CES-technologiebeurs in Las Vegas.
Grauwe kleuren, trage paginaverversing
Ten opzichte van het zwart-witte eInk-display zet Hanvon met de ontwikkeling van de gekleurde variant zonder meer een stap vooruit. De eerste eInk-reader met kleurenscherm is bovendien een mooi, dun apparaat dat over WiFi en een geheugen van 4 GB beschikt. Toch ogen de kleuren nogal grauw, en verloopt het verversen van digitale pagina’s net als bij de klassieke eInk-readers nog altijd wat traag. Amazon en Sony hebben recentelijk laten weten dat ze met kleuren-eInk op de markt willen komen ‘als de techniek er volledig klaar voor is’. Dat lijkt op dit moment dus nog niet helemaal het geval te zijn.
PixelQi, Mirasol of Liquavista?
In de nabije toekomst verschijnen er ereaders die gebruik maken van nog drie andere nieuwe schermtypes: PixelQi (een energiezuinige scherm waarbij je handig van een reflectieve epaper-modus naar een heldere full-color LCD-modus kan overschakelen), Mirasol (een energiezuinig scherm dat met full color en bewegend beeld overweg kan) en Liquavista (een scherm gebaseerd op de zogenaamde elektrowetting techniek).
Daarnaast brengt Apple naar verluidt het Retina-scherm naar de iPad 2, een displaytype waarbij de pixeldichtheid zo hoog is dat je nauwelijks nog aparte pixels kunt onderscheiden. De grote vraag is of één van deze technieken wél een doorbraak zal kunnen forceren.
Via: Bright