‘Ebookverkoop in 2011 verdubbeld ten opzichte van 2010’

0

De verkoop van ebooks in Nederland is in 2011 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Dat lijkt een imposante groei, maar het aantal verkochte ebooks maakt nog maar 1,6% uit van alle boekverkopen.

Volgens het CPNB waren digitale boeken met een totale omzet van € 7,6 miljoen in 2011 goed voor 1,3% van de totale markt. Terwijl de verkoop van digitale boeken stijgt, neemt de verkoop van papieren boeken af: een daling van 4,6% over heel 2011 voor het algemene boek.

De partij die de meeste ebookverkopen voor zijn rekening nam is Bol.com. De internetwinkel verkocht eind 2011 haar eenmiljoenste ebook, sinds de verkoop van digitale boeken in 2009 van start ging. Het meest populaire ebook bij Bol.com is Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson.

Het aandeel van 1,6% is minder hoog dan geraamd; eerdere voorspellingen gingen uit van een marktaandeel van 5% aan het eind van 2011. Volgens Bol.com-directeur Daniel Ropers is de langzame groei te wijten aan het feit dat uitgevers niet zo snel nieuwe titels beschikbaar maken als gehoopt, en ook spelen de hoge prijsniveaus en lastige beveiliging de verkoop nog altijd parten.

Voor 2012 zijn de verwachtingen wederom hooggespannen. Dit jaar gaat Kobo van start in Nederland, en ook Amazon klopt aan de deur. Daarnaast lijkt Apple gas te gaan geven op het vlak van digitale (studie)boeken. Een aandeel van 5% is in 2012 dus zeker realistisch te noemen.

Of die groei ten koste gaat van het papieren boek is nog lastig te zeggen. De boekenbranche begon 2012 in ieder geval slecht, met een daling van 14,6% in de eerste week van het nieuwe jaar.

Vorig artikelBibliotheek en school bundelen krachten door Biebsearch
Volgend artikelNederlands bedrijf maakt E-paperprinter voor papierloos werken #ces2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in