Ook Italië en Malta hebben nu laag BTW-tarief op ebooks

0

Nederland komt geïsoleerder te liggen als het gaat om de toepassing van BTW-regels op het gebied van ebooks in Europa. Nadat Frankrijk en Luxemburg al tegen Europese regels ingingen door digitale boeken hetzelfde BTW-tarief te geven als papieren boeken, zijn vanaf 1 januari 2015 ook Italië en Malta hierin gevolgd.

In Nederland vallen ebooks op dit moment nog onder het hoge BTW-tarief van 21 procent. Dit is een van de redenen waarom ebooks in ons land over het algemeen vrij hoog geprijsd zijn ten opzichte van hun papieren variant. Papieren boeken worden namelijk met het lage tarief van 6 procent belast. Binnen Europa wordt al jaren gesteggeld over de toepassing van verschillende BTW-tarieven op boeken en digitale boeken.

De meeste landen vinden dat ebooks net als papieren boeken ook onder het lage tarief zouden moeten vallen, maar onder meer door starre regels en langzame besluitvorming binnen Europa zit hier geen schot in. Een groeiend aantal landen, waaronder Frankrijk en nu dus ook Italië, besluiten op eigen houtje om het BTW-tarief op ebooks te verlagen. Ze riskeren daarmee wel een boete van Europa.

De Nederlandse regering heeft al meerdere malen aangegeven dat het zich binnen Europa wil inzetten om tot een verlaagd BTW-tarief te komen. In 2012 werd er een motie aangenomen waarin het kabinet werd opgeroepen om hiervan werk te maken, en in 2014 kwamen er nog kamervragen over dit onderwerp. Ondanks dat de druk op Europa toeneemt, blijft het vrezen dat het nog lang kan duren voordat er in heel Europa overeenstemming over de BTW-tarieven op ebooks en digitale kranten zal zijn.

Vorig artikelTxtr Beagle krijgt tweede leven in Japan
Volgend artikelNieuwe site voor ebookwinkel Boenda
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in