5 essentiële iPad apps voor digitale leesfanaten

0

Nu we de iPad een kleine week in gebruik hebben wordt langzaam duidelijk welke apps essentieel zijn voor ebookliefhebbers. eReaders.nl zet de top 5 apps op het gebied van digitaal lezen voor je op een rijtje.

Bij het opstellen van onderstaande lijst zijn we er even vanuit gegaan dat je beschikt over een Nederlandse iTunes account. Niet alle ebook apps (waaronder Apples eigen iBooks) kun je met zo’n account downloaden (wel via een omweg, maar daar gaan we hier niet op in).

Opmerkelijk is dat in onderstaande lijst geen één app staat die in staat is om ePub ebooks met drm te lezen (zoals die in Nederland verkocht worden). Alleen de TXTR app kan met beveiligde ebooks in dit formaat overweg, maar die is nog niet geoptimaliseerd voor de iPad.

1) GoodReader (€ 0,79)
Een perfecte app om pdf en Word documenten mee te lezen. Je kunt bestanden ophalen via wifi, of direct importeren uit je mailbox. GoodReader is lekker snel en geeft de meeste pdf ebooks goed weer. Het is echt een verademing om digitale boeken in hun originele opmaak te lezen. Bij A4 formaat (of grotere) pdf’s worden de lettertjes wel wat klein. Inzoomen gaat met de bekende pinch beweging, alleen wordt je zoomstand niet onthouden. Bij sommige pdf bestanden kun je gebruik maken van ‘text extraction’, de tekst wordt dan reflowable weergegeven, maar dat werkt niet altijd goed.

2) Kindle for iPad (gratis)
Webwinkel Amazon bracht in 2007 de Kindle ereader op de markt. Later introduceerde het bedrijf een app voor de iPhone, waarmee je ook je collectie ebooks kunt lezen. Die Kindle app is nu geoptimaliseerd voor iPad en biedt alles wat je van een ebook app mag verwachten. Handig is dat je boeken automatisch gesynchroniseerd worden, zodat je op elk apparaat over je collectie kunt beschikken en dat elk boek opent waar je was gebleven. De bediening is intuïtief en je kunt eenvoudig de lettergrootte instellen. Helaas ben je echter gebonden aan het (voornamelijk Engelstalige) assortiment van Amazon; ebooks die je in Nederland koopt kun je er niet mee lezen. Ebooks kun je nog niet direct vanuit de app kopen, daarvoor moet je nog even naar de website van Amazon.com. Maar dat is op de iPad geen straf.

3) Ibis Reader (gratis)
Enkele weken geleden introduceerde het Amerikaanse bedrijf Threepress Consulting een nogal bijzondere ereading app, Ibis Reader. Deze web applicatie wordt namelijk niet aangeboden via de app store, maar je kunt hem direct vanaf ibisreader.com installeren. Daarna gedraagt de app zich helemaal alsof het een ‘echte’ app betreft. Met de app, welke is gebaseerd op de nieuwe HTML5 standaard, kun je vervolgens (onbeveiligde) ePub ebooks lezen. Je moet daartoe eerst even een account aanmaken op Ibisreader.com, waarna je je ebooks kunt uploaden. De boeken blijven dus online staan, je kunt je ebook collectie derhalve niet alleen via je iPad benaderen, maar ook via je computer of smartphone.

4) FeeddlerRSS (gratis/ €2,99 pro versie)
Een goede RSS reader is nooit weg. Met FeeddlerRSS haal je automatisch de feeds binnen waarop je bent geabonneerd in Google Reader. Veel websites en blogs bieden inmiddels full-article feeds aan, zodat je al het nieuws dat jou interesseert overzichtelijk gepresenteerd krijgt. Ideaal aan de koppeling met Google is dat je later op je pc of op je smartphone meteen ziet welke berichten je al gelezen hebt. Feeds waarin afbeeldingen of video’s zijn ingesloten vormen geen probleem voor Feeddler, die worden keurig weergegeven. Alleen worden van sommige YouTube video’s twee stroken, onder- en bovenin beeld, weggeknipt. Waarschijnlijk een bug.

5) Vook/The New York Times
Op de gedeelde vijfde plek heb ik de New York Times Editor’s Choice app gezet (gratis), samen met de Alice in Wonderland Vook (€ 0,79). Beide apps geven je namelijk een leuk idee van wat er in de toekomst allemaal mogelijk is, op het gebied van digitaal lezen en integratie van andere media. De New York Times app doet dat op het gebied van de krant, de Vook (wat staat voor video-ebook) doet dat voor het boek.

Digitale leesfanaten kunnen voorlopig hun hart ophalen met deze apps. Zoals gezegd is het jammer dat het nog niet mogelijk is om het aanbod van Nederlandse ebookshops op de iPad te krijgen. Alleen ebooks die onbeveiligd zijn kun je lezen op de iPad, of je moet je even behelpen met TXTR, welke in een klein formaat wordt weergegeven.

Vorig artikelHet nieuwe uitgeven met Adobe CS5
Volgend artikeliPad-rivalen: een update
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in