Deloitte: Ontwikkeling ereadermarkt is onzeker

0

Aan het begin van elk jaar voorspelt Deloitte de ontwikkelingen op de technologiemarkt. In januari zei het bedrijf dat 2010 het jaar van de tablets zou worden en de ereadermarkt minder hard zou groeien dan andere analisten dachten. In een update stelt Deloitte nu dat wanneer de prijsdalingen doorzetten de ereaderverkoop harder zal gaan dan eerdere voorspellingen.

Deloitte keek in een podcast terug op de in januari gedane voorspellingen. Wat betreft de verkoop van tablets ligt het verwachte aantal met ongeveer 13 miljoen nog hoger dan de 10 miljoen die Deloitte voor dit jaar voorspeld had. Die groei zal doorzetten en uitkomen op ongeveer hetzelfde niveau als netbooks. ‘In twee tot drie jaar zullen er rond de 40-50 miljoen tablets per jaar verkocht worden.’

Wat opvalt aan de voorspellingen van januari is vooral dat het ‘cloud computing’ minder hard groeit dan verwacht. Volgens het panel van Deloitte ligt dat met name aan het feit dat bedrijven en overheden traag zijn in het ‘in the cloud’ brengen van software, content en diensten. Consumenten zouden er daarentegen juist wel steeds meer de voordelen van inzien.

In januari voorspelde Deloitte dat 2010 niet het jaar van de ereaders zou worden. In het eerste kwartaal leek dat er nog wel op, omdat veel consumenten enthousiast waren over digitaal lezen. Rond april zouden consumenten volgens de voorspellingen echter in de gaten krijgen dat de prijzen van ereaders wel erg hoog zijn in vergelijking met multifunctionele tablets. Dat laatste is ook gebeurd, maar ereaderfabrikanten hebben sneller dan Deloitte verwachtte ingesprongen op deze ontwikkeling en de prijzen omlaag gebracht.

Deloitte ziet nu dat het iedere kant op kan gaan. Als ereaders gemiddeld gezien nog aan de dure kant blijven, zal de verkoop zeker dalen in de loop van het jaar. Wanneer de prijzen echter in de herfst rond de 99 dollar uit gaan komen, zoals sommige analisten denken, dan kan de ereaderverkoop juist weer toenemen. Ereaders zullen dan apparaten worden die mensen kopen om af en toe van te lezen, terwijl voor dagelijkse bezigheden tablets gebruikt zullen worden.

(Via: Deloitte.)

Vorig artikelHelft iPad-bezitters wil geen ereader meer
Volgend artikelMicrosoft doet patentaanvraag op omslaan pagina
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in