Modelcontract met nieuw royaltypercentage ebooks van kracht

  0

  Sinds vorige week is het nieuwe modelcontract voor schrijvers en uitgevers een feit. De Nederlandse uitgevers, verenigd in de Groep Algemene Uitgevers (GAU), en de Vereniging van Letterkundigen (VvL) hebben onder meer nieuwe afspraken rondom de uitgave van ebooks in het contract verwerkt.

  Het nieuwe modelcontract komt in de plaats van de eerdere versie uit 2004, waarbij de voorwaarden voor digitale boeken via een addendum uit 2010 geregeld waren. Het modelcontract vormt in Nederland gewoonlijk de basis van de onderhandelingen tussen uitgevers en schrijvers over de uitgave van een boek.

  Vanaf nu dient voor de uitgave van ebooks een royaltypercentage van minimaal 25 procent over de netto-opbrengst te gelden, zo valt in het nieuwe modelcontract te lezen. Hiermee wordt het advies opgevolgd dat de GAU en VvL eerder dit jaar al aan hun leden gaven. Het addendum in het vorige modelcontract ging nog uit van een percentage van 15 tot 20 procent.

  Volgens Janneke Rijkers van de VvL is het modelcontract in de lijn van de ontwikkelingen in de uitgeefwereld. “De exploitatie van het ebook is hiermee goed geregeld en voor iedereen inzichtelijk. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt rond de beëindiging van de samenwerking tussen uitgever en auteur.”

  Bij de onderhandelingen zijn de belangen van zowel uitgevers als schrijvers meegenomen. Hierdoor is er onder de leden van de VvL overwegend positief gereageerd, aldus Rijkers. “We hebben de leden steeds op de hoogte gehouden en de onderhandelingen gevoerd met een team waarin onze achterban zich herkende. Zo was namens de VvL behalve voorzitter Jan Boerstoel schrijfster Renate Dorrestein aanwezig bij de onderhandelingen.” Verder zaten namens de VvL dichter Jan Baeke, literair vertaler Rien Verhoef en Rijkers zelf in de delegatie.

  (Via: Boekblad.)

  Vorig artikelPanasonic lanceert ‘ebook tablet’
  Volgend artikelKobo opent Duitse ebookwinkel, groter aanbod dan Amazon

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in