Nicholas Carr is van mening dat ebooks het leerproces niet zo goed ondersteunen zoals fysieke boeken dat doen. Daarom maakt hij zich zorgen om de vele scholen die massaal willen overstappen op digitaal onderwijs.
In The Dallas Morning News verscheen onlangs een artikel van Nicholas Carr over het gebruik van ebooks in het onderwijs. Zijn stelling is dat fysieke boeken aandachtig lezen stimuleren en dat digitale boeken dit niet doen. Carr is bekend van zijn werk The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains waarin hij betoogt dat internet onze aandachtsboog heeft aangetast en dat mensen daarom veel minder aandachtig langere stukken kunnen lezen.
Digitale boeken hebben volgens Carr wel voordelen ten opzichte van papieren boeken, zo kunnen ze makkelijk worden geüpdate, ze zijn goedkoper dan fysieke boeken en het bespaart kosten omdat het papierverbruik vermindert. Bovendien is een tablet of ereader veel lichter dan een stapel boeken. Maar fysieke boeken hebben volgens hem voor het onderwijs belangrijkere voordelen dan ebooks. Een papieren boek stimuleert aandachtiger lezen en studeren, terwijl lezen van een scherm juist meer afleidt omdat de lezer eerder geneigd is om zijn e-mail te checken of Facebook. Zelfs ereaders als de Kindle hebben steeds meer extra’s die afleiden.
Volgens Carr komt het er op neer dat er veel verschillende manieren zijn om te lezen, zoals een tekst scannen of bladeren door een boek. Een fysiek boek ondersteunt al deze manieren goed terwijl een digitaal boek dit niet doet. “Terwijl een papieren boek zich gemakkelijk aanpast aan wie het vasthoudt, vereist een ebook dat de lezer zich aanpast.” Daarom vindt Carr dat een fysiek boek geschikter is voor het onderwijs.
Om zijn mening te ondersteunen, haalt hij een onderzoek aan dat de Universiteit van Washington vorig jaar uitvoerde onder studenten. Uit het onderzoek bleek dat bijna tweederde van de studenten die een Kindle kregen tijdens het onderzoek stopte met het te gebruiken.
Hij merkt op dat er een trend zichtbaar is in het onderwijs. Sommige scholen stappen over op digitaal onderwijs zonder zich eerst te baseren op onderzoek. Zoals de Chinese docent Henry Liang die onlangs een iPad verplichtte voor zijn studenten. Carr haalt als een extreem voorbeeld aan dat in Florida een wet is goedgekeurd die openbare scholen verplicht om voor 2016 alle fysieke boeken te vervangen door digitale edities.
“Wat het onderzoek ons laat zien is dat het riskant is om aan te nemen dat e-studieboeken een perfecte plaatsvervanger zijn voor papieren studieboeken”, aldus Nicholas Carr.
(Via: KansasCity)