VS: Nieuwe prijsoorlog na schikking ebookzaak

0

In de Verenigde Staten zijn diverse webwinkels verwikkeld geraakt in een gevecht om de koper. Enkele dagen geleden keurde de rechter een schikking goed in de ebookzaak tussen uitgevers en de Amerikaanse overheid. Als gevolg hiervan mogen webwinkels zelf de prijzen van ebooks van deze uitgevers weer vaststellen, voor het eerst sinds de introductie van de iPad. Amazon heeft inmiddels de prijzen van een aantal ebooks verlaagd, andere retailers zijn daarin gevolgd.

Bij de komst van de iBookstore dwong Apple uitgevers ertoe om te kiezen voor het agency model, waarbij uitgevers de prijs vaststellen en webwinkels zich daaraan dienen te houden. Dit riekt volgens de Amerikaanse overheid naar een illegale afspraak, waarvoor de 5 grootste uitgevers en Apple inmiddels worden vervolgd. Drie van de uitgevers hebben geschikt met de overheid, Apple en twee uitgevers weigeren dat vooralsnog.

Toch weerhoudt deze weigering Apple er niet van om mee te gaan in de prijsverlagingen van concurrent Amazon. Titels van bijvoorbeeld uitgeverij HarperCollins worden door zowel Amazon als Apple nu aangeboden voor $9,99, terwijl ze vorige week nog enkele dollars hoger geprijsd waren. Ook Kobo en Barnes & Noble doen mee met de prijsverlagingen.

Door deze ontwikkelingen loont het weer om voor het kopen van een ebook de prijzen te vergelijken tussen verschillende webwinkels. Het verschil bedraagt soms enkele dollars per boek.

Tot kort voor de komst van de iPad was Amazon ook geregeld in het nieuws vanwege de sterke prijsverlagingen op ebooks. In sommige gevallen verkocht het de ebooks zelfs met verlies, enkel om zo een groter marktaandeel te kunnen krijgen.

(Via Paidcontent)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in