Bibliotheken die papieren boeken uit hun collectie digitaal willen tonen aan hun gebruikers mogen dat doen zonder dat ze de uitgever daarvoor om toestemming hoeven vragen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Wel moeten ze ervoor zorgen dat gebruikers de digitale boeken niet op een USB-stick mee naar huis kunnen nemen.
Auteurs hebben normaal gesproken het recht om te bepalen wie hun boek wel en niet mogen kopiëren en digitaliseren. Maar dit geldt niet voor publiek toegankelijke bibliotheken, zo bepaalde de rechter. Bibliotheken mogen de boeken uit hun collectie dan ook zonder meer digitaliseren om ze via beeldschermen voor hun bezoekers toegankelijk te maken.
Het Europese Hof oordeelde in een zaak die door een Duitse uitgever was aangespannen tegen de Technische Universiteit van Darmstadt naar aanleiding van een boek dat digitaal werd aangeboden in de bibliotheek. De uitgever was bang dat gebruikers het gedigitaliseerde boek eenvoudig op USB-sticks zouden kunnen laden en mee naar huis kunnen nemen.
Dat laatste is volgens de Europese rechter echter niet toegestaan. Een bibliotheek mag een boek uit de collectie alleen laten weergeven op schermen en de bezoeker niet in staat stellen het boek te kopiëren voor eigen gebruik. Enkel wanneer er voor betaald zou worden, zou een bibliotheekbezoeker het boek ook zelf digitaal mogen kopiëren.