Rechter: boeken scannen is fair use

0

Een Amerikaanse rechter heeft besloten dat universiteiten de boeken uit hun bibliotheken mogen laten scannen door Google. Dit valt volgens hem onder het zogenaamde fair use-principe. De uitspraak werd gedaan in een zaak die was aangespannen door auteursrechtenorganisaties tegen een aantal Amerikaanse universiteiten

De meeste boeken die Google digitaliseert komen van universiteiten en nationale bibliotheken. Google scant deze boeken voor gebruik in de eigen boekenzoekmachine. Deelnemende bibliotheken krijgen een digitaal exemplaar van hun boek nadat dit is gescand. De digitale bestanden worden vervolgens toegevoegd aan een digitale bibliotheek, om de boeken langdurig te bewaren en om ze in full-text doorzoekbaar te maken.

Volgens rechter Harold Baer valt dit onder fair use. Een belangrijke reden voor zijn uitspraak was volgens hem dat het digitaliseren een ander doel dient dan het oorspronkelijke werk en dat het resulterende bestand op andere manieren gebruikt kan worden. Het scannen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tekst doorzoekbaar en beter beschikbaar wordt voor blinden en slechtzienden.

(Via Ars Technica)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in