NRC: “Betaalde content is niet dood”

0

Er zijn nog steeds mensen bereid om te betalen voor digitale content, blijkt uit het persbericht dat door NRC Handelsblad de deur uit is gedaan. Vandaag is de 10.000ste krant gedownload via de iPhone App van het NRC.

Gert-Jan Oelderik, directeur-uitgever van het NRC, had verwacht dat er pas na een paar maanden van deze aantallen gesproken kon worden. Normaal gesproken doet het NRC geen mededelingen over downloads. Wat Han-Menno Depeweg, uitgever van NRC Online, wel kwijt wil is dat men zeer verbaasd is over de snelheid waarmee de tienduizendste epaper zijn weg heeft gevonden naar de lezer. Binnen een tijdsbestek van precies twee weken is deze mijlpaal behaald.

Depeweg vervolgt: “Iedere keer dat een krant gedownload wordt, moet er €0,79 betaald worden. Dat er binnen twee weken al zoveel epapers zijn gedownload, bewijst dat mensen nog steeds bereid zijn te betalen voor digitale kranten. Betaalde content is niet dood.”

eReaders.nl vroeg hem ook nog even naar de resultaten van de in oktober 2009 gelanceerde epaper 2.0. Depeweg: “Daarover doen we geen uitspraken. Maar in verhouding is het net zo succesvol.”

De iPhone applicatie van het NRC is te koop voor €0,79 in de App Store, de eerste editie is dan gratis. Daarna moet er €0,79 per digitale krant betaald worden om de krant te mogen downloaden. Dit gebeurt vanuit de applicatie zelf. Als je een abonnement hebt, kun je de digitale krant gratis downloaden.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Rondom de NRC app zijn ook wat negatieve geluiden te horen. De Nieuwe Reporter meldt dat de applicatie de krantenartikelen laat zien in een webpagina, waarvan het lijkt alsof het ontworpen is voor een groot scherm. Je moet dan een flink eind naar beneden scrollen om het hele artikel te kunnen lezen.

Ferdinand Sennema van het blog Het Nieuwe Uitgeven vraagt zich ook af waarom er een scheiding gemaakt wordt tussen actueel (web) nieuws en het oude (papieren) nieuws. Sennema vergelijkt de app van het NRC met die van de Britse The Guardian. De makers van deze applicatie benutten het altijd online zijn van het apparaat veel beter, volgens hem.

Het wordt ook jammer gevonden dat er geen mogelijkheid tot reageren wordt geboden in de applicatie.

Update: zojuist liet het NRC telefonisch weten aan eReaders.nl dat het aantal downloads van NRC epaper voor de verschillende ereaderapparaten vanaf 1 januari tot en met 12 januari op ongeveer 12.500 exemplaren ligt. Dit ligt zelfs boven het aantal kranten dat via de iPhone App is gedownload.

Vorig artikeliRex DR800 komt naar Nederland
Volgend artikel“Nu een ereader kopen, of toch maar even wachten?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in