Apple: ‘iBookstore bevordert concurrentie’

0

Apple heeft gereageerd op de aanklacht van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Het bedrijf ontkent illegale afspraken te hebben gemaakt met uitgevers om ebookprijzen kunstmatig hoger te maken, en zegt dat de iBookstore de ‘monopolistische greep’ van Amazon op de uitgeefindustrie doorbroken heeft, wat de concurrentie op de ebookmarkt juist ten goede komt.

‘De beschuldigingen van samenzwering zijn simpelweg ongegrond’, laat Apple weten in een verklaring. ‘De lancering van de iBookstore in 2010 heeft innovatie en concurrentie juist bevorderd, door de monopolistische greep van Amazon op de uitgeefindustrie te doorbreken. Dit is de consument ten goede gekomen’, luidt het. ‘Uitgevers bepalen de prijzen van ebooks in de iBookstore, net zoals app-ontwikkelaars dat doen voor applicaties in de App Store.’

Ook Macmillan en Penguin, twee van de vijf grote uitgevers die naast Apple aangeklaagd werden, weigeren toe te geven aan de beschuldigingen door de Amerikaanse overheid. In een open brief noemt Macmillan-CEO John Sargent de condities van het Ministerie van Justitie ‘te extreem’. En volgens John Makinson van Penguin Group bevatten ze zelfs ‘materiële onjuistheden en omissies’. De drie andere aangeklaagde uitgevers – meer bepaald Hachette, Simon & Schuster en Harper Collins – hebben al aangegeven zich wel te zullen schikken.

(Via: The Verge)

Vorig artikelEerste blik op nieuwe Nook Simple Touch met GlowLight
Volgend artikelSlow Books-manifest: lees klassiekers, in plaats van blogs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in