“Lees boeken, zo vaak mogelijk. Vooral klassiekers.” Met deze oproep wil auteur Maura Kelly mensen ertoe bewegen meer tijd te nemen voor het lezen van boeken, in papieren of digitale vorm. Waarom besteden we wel zoveel aandacht aan gezond eten en drinken, maar vervuilen we onze hersenen met “snel entertainment” als Twitter, Facebook, blogs en televisie?
“In onze vrije tijd zouden we naar literatuur moeten grijpen, naar werken die tijd kostten om te schrijven en tijd zullen kosten om te lezen – maar ons langer dan alle andere dingen bij zullen blijven.” Volgens Kelly – die een artikel schreef op de site van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic – moet het ons makkelijk lukken om gemiddeld een half uur per dag vrij te maken voor het lezen van een goed boek.
Het gaat er uiteindelijk niet om hoe je leest, maar wat je leest, aldus Kelly. “Kindles en andere apparaten zorgen ervoor dat Oorlog en Vrede minder zwaar wordt, maar niet minder inhoudsvol, en bovendien vergeet je zo niet op welke bladzijde je was.”
Literatuur is de uitkomst in deze snelle maatschappij, het daagt onze hersenen uit, het laat ons de wereld op een andere manier bekijken en traint ons geheugen voor details in het plot van een verhaal. Maar literatuur maakt ons niet alleen slimmer, betoogt Kelly, het maakt ons tot wie we zijn, het geeft ons geweten en onze identiteit vorm.
Het beste van alles is echter dat diepgaand lezen ons een goed gevoel geeft. Televisie kijken maakt ons ongelukkig, zoals uit onderzoek gebleken is. Maar voel je je ongelukkig na het lezen van een goed boek?
Lees het volledige betoog van Maura Kelly hier.
Wil je dit weekend een begin maken met het lezen van een goed boek? Via een site als Gutenberg download je gratis klassiekers in digitale vorm.