Ebook piraterij in gelijke pas met populariteit

0

Sinds er meer vraag is naar ebooks, zijn er ook steeds meer illegale kopieën te downloaden. De uitgever van de “Dummies” serie heeft in 2008 voor 5000 titels waarschuwingen moeten uitsturen. Maar eigenlijk is piraterij juist een goed teken.

Het is een goed teken, omdat er kennelijk een grote vraag is naar DRM-loze, niet aan een apparaat gekoppelde ebooks. En die vraag wordt niet beantwoord met aanbod. Tim O’Reilly heeft een invloedrijk stuk geschreven over piraterij waaruit een aantal lessen is te trekken. Een van die lessen is dat gratis meestal vervangen wordt door een betaalde meer kwalitatieve dienst en dat peer-to-peer netwerken niet boeken, muziek en films bedreigen, maar de intermediair: in dit geval de uitgevers van die media.

De eerder genoemde Dummies-uitgever heeft drie mensen full-time in dienst om illegale kopieën op te sporen op het internet. Misschien kan de boekenindustrie leren van de fouten van de muziekindustrie: vraag niet dezelfde prijs voor een ebook als voor een fysiek boek. De muziekindustrie verkoopt mp3-cd’s voor een lagere prijs dan voor een cd in de winkel.

Ook auteurs publiceren hun werk nog niet als ebook, vanwege de angst dat er illegale kopieën op het internet gaan rondzwerven. Juist die angst werkt piraterij in de hand. Juist doordat ze hun boek niet als ebook beschikbaar stellen aan de mensen die het willen hebben, zullen die mensen het gerechtvaardigd vinden om het illegaal te verkrijgen.

Zelfs Stephen King heeft betere dingen te doen met zijn tijd: “The question is, how much time and energy do I want to spend chasing these guys. And to what end? My sense is that most of them live in basements floored with carpeting remnants, living on Funions and discount beer.” Misschien kan de Dummies-uitgever die drie mensen beter inzetten voor het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor het uitgeven van de Dummies serie.

(Via: Tools of Change.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in