Eerste helft 2011 bijna evenveel ebooks verkocht als in heel 2010

0

Over de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Nederland al bijna evenveel ebooks verkocht als over heel 2010. De omzet ligt tot nu toe dit jaar op bijna 3,4 miljoen euro, blijkt uit gegevens van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB).

Nederlandse webwinkels verkochten tot nu toe dit jaar bij elkaar ruim 327.000 digitale boeken. De omzet die er daarmee gehaald werd is bijna 3,4 miljoen euro. De omzet van gedrukte boeken bedroeg in diezelfde periode bijna 273,8 miljoen euro.

Hiermee maakten ebooks over de eerste helft van 2011 ruim 1,2 procent uit van het totaal. Mirjam Henker, van onderzoeksbureau GfK, verwacht dat hier voor 2011 hooguit nog een half procentpunt bij komt: “Het zal uitkomen tussen de 1 en 2 procent.” Ter vergelijking: over heel 2010 lag de omzet van ebooks op 3,7 miljoen euro, een percentage van ongeveer 0,7 procent.

De SMB krijgt cijfers van zowel het Centraal Boekhuis als ePagine, de twee belangrijkste distributeurs in Nederland. In totaal werden er over de eerste zes maanden 8.181 verschillende ebooktitels gedownload via beide distributeurs. Gegevens van Amazon zijn niet in de cijfers meegerekend.

Van de verkochte ebooks is het merendeel fictie. Over juni was bijvoorbeeld 86 procent fictie, 9 procent non-fictie, 3 procent kinderboeken en 1 procent educatieve uitgaven. Wel is het zo dat een groot deel van de educatieve boeken niet via ePagine of het Centraal Boekhuis wordt gedistribueerd, dus dat deze percentages een vertekend beeld van de werkelijke situatie kunnen geven.

(Via Boekblad.)

Vorig artikelNieuwe mobiele versie Android Market met geïntegreerde ebookverkoop
Volgend artikel‘Sony komt in augustus met nieuwe ereaders’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in