‘Bibliotheken moeten niet wachten met ebooks maar nu actie ondernemen’

0

Het uitlenen van digitale boeken is nog altijd problematisch, door technische beperkingen en door het geringe aanbod van digitale titels dat door uitgevers voor uitlening beschikbaar wordt gesteld. Maar dat betekent niet dat bibliotheken passief zouden moeten afwachten met het aanbieden van ebooks, blijkt uit een poll op bibliotheekblad.nl.

De toelichting bij de poll: “De e-bookdiensten die bibliotheken nu aanbieden laten veel te wensen over. Zo bestaat het aanbod overwegend uit oude titels of gaat het in het geval van recent verschenen boeken met name om onbekende auteurs. Bovendien maakt een aantal (technische) beperkingen deze diensten er voor de klanten niet gebruiksvriendelijker op. In plaats van nu al dergelijke onvoldragen diensten in de markt te zetten, zouden bibliotheken beter kunnen wachten tot zij iets beters te bieden hebben, om teleurstelling bij hun klanten te voorkomen.”

Bezoekers van de site werd vervolgens gevraagd om te reageren op de volgende stelling: “Bibliotheken moeten niet aan e-books beginnen zolang ze niets goeds te bieden hebben”. Een minderheid van de stemmers (37%) is het hiermee eens; de meerderheid (63%) vindt dat bibliotheken niet moeten afwachten en nu actie moeten ondernemen. In totaal deden 63 mensen mee aan de (niet-representatieve) poll.

De reacties op de poll zijn veelzeggend. Jan de Waal is voorstander van pionieren: “Ik pleit wel dat we nog meer moeten oefenen om alle mogelijkheden te ontdekken van het e-book. We zetten nu in op “streaming” maar misschien wil men toch liever een ePUB of een combinatie. We weten ook nog zo weinig van “onze” ebooklezers en ik denk dat we ze veel meer te bieden hebben dan alleen e-books aanbieden.”

Anderen zijn minder positief. Zo zegt Jan Crienen: “De tranen sprongen mij (bij wijze van spreken) in de ogen toen ik de enthousiaste verhalen hoorde dat de bibliotheken EINDELIJK ebooks konden gaan uitlenen…. en vervolgens las wat dat zou inhouden. Ik ben bang dat we het lachertje worden als, na de vakantietijd, duidelijk wordt wat deze nieuwe vorm van digitale dienstverlening eigenlijk inhoudt.”

Aad van Tongeren voegt hieraan toe: “Deze maand start OCW een onderzoek naar het e-book. Valt het uitlenen van een e-book wel of niet onder het leenrecht, zoals bij de uitlening van fysieke boeken? De uitkomst is van dit onderzoek is belangrijk voor de condities waaronder openbare bibliotheken e-books kunnen uitlenen.”

Vorig artikelNederlandse auteur gaat voor crossplatform-aanpak
Volgend artikelVoorleestijd-app: Kinderverhalen op maat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in