Digitaal lezen: soms letterlijk een zegen

  0

  De voor-en nadelen van het ebook staan deze week weer ter discussie. Artikelen over de voordelen van papieren boeken ten opzichte van het ebook verschijnen gelijktijdig met betogen waarom het ebook juist beter is. Onderstaande artikel van gastblogger Annemarie Verbunt beschrijft op een indrukwekkende manier wat digitaal lezen voor haar betekent.

  Al sinds mijn jeugd ben ik gezegend met de passie voor boeken en alles wat letters bevat. Als kind las ik allerlei verhalen en series als Wipneus en Pim, de Olijke Tweeling en alle Pinkeltje-boeken.
  De passie bleef me in de rest van mijn leven volgen en naarmate ik ouder werd, breidde ook mijn voorkeur voor diverse genres uit. Romans, thrillers, waar gebeurde verhalen…..alles gleed door mijn vingers…..letterlijk de laatste jaren, helaas.

  Samen met de passie voor boeken werd ik ook gevolgd door een progressieve spierziekte en naarmate de jaren verstreken werd het vasthouden van een boek steeds problematischer. Ik zocht naar mogelijkheden om me nog steeds in een boek te kunnen verliezen. Bedtafeltjes werden uitgebreid getest en gebruikt, steuntjes om een boek tegen aan te zetten, ik probeerde diverse houdingen om toch een boek vast te houden, maar nooit meer was lezen echt fijn…en dat kwam puur door mijn beperking.

  Enige jaren terug kwam het gesproken boek in opmars, al een hele verbetering voor mij. Maar gebrek aan boeiende stemmen en mijn soms slechte concentratie maakte ook een einde aan dit ideaal. Lezen bleef een probleem en het gemis van ‘verdrinken in een mooi boek’ werd groter.

  Totdat ik op een dag als door een wonder werd getroffen. In een tijdschrift las ik over de ereader en mijn wangen gingen gloeien. Want als het werkelijk waar was, wat de tekst me beloofde, dan leek dit apparaatje dé uitvinding voor mij. Comfortabel lezen, licht van gewicht, compact en lekker hip in vergelijking met suffe bedtafeltjes…

  Toen de plaatselijke bibliotheek ereaders in de uitleen bracht, was ik één van de eerste die zich als geïnteresseerde aanmeldde en al snel mocht ik voor drie weken een BeBook lenen. Een wereld ging voor me open, zonder veel kracht én zelfs zonder leesbril (godzijdank dat er nog fijne duidelijke lettertypes en sizes zijn) las ik ‘Haar naam was Sara’ in een adem uit. Ik las in bed, tijdens het eten en overal tussendoor en ik viel als een blok voor de ereader.

  Mijn verjaardagsgeld werd besteed aan mijn mooiste cadeautje ooit…….een prachtige witte BeBook Mini.

  Na jaren van ‘inleveren’ en soms frustratie doordat ik niet eens meer een boek kon vasthouden, geniet ik nu van allerlei boeken die ik op mijn ereader lees. Voor mij de mooiste en beste uitvinding van deze eeuw, want met de ereader hervond ik weer een stukje levensgeluk en ben ik overtuigd van nog vele uren leesplezier!

  Wil je ook gastblogger worden voor eReaders.nl? Stuur even een mailtje naar info@ereaders.nl!

  Vorig artikelE Ink: “dit jaar nog ereader met kleur”
  Volgend artikelSony komt binnenkort met nieuwe ereaders

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in