Boze schrijvers halen legale uitleensite Lendink offline

0

Sinds enkele jaren kunnen gebruikers van zowel Amazon als Barnes & Noble gekochte ebooks eenmalig 14 dagen uitlenen. Websites als Lendle en Lendink sprongen daar op in door een platform te bieden waar lezers met elkaar in contact kunnen komen. Een week geleden kwam aan Lendink plotseling een eind, na een heksenjacht door onafhankelijke auteurs die veronderstelden dat het een piratensite was met illegale ebooks.

Lendink faciliteerde het uitlenen van ebooks door lezers met elkaar in contact te brengen. De website gaf beschrijvingen van ebooks en lezers konden aangeven of ze het boek als uitleenbaar beschikbaar wilden stellen of dat ze het boek van iemand wilden lenen. Lendink had zelf geen ebooks op de server staan, maar linkte direct door naar Amazon en Barnes & Noble.

Begin augustus kwamen enkele schrijvers achter het bestaan van deze website. Ze zagen hun boeken erop staan en gingen zonder het te controleren ervan uit dat het om een website met illegale downloads handelde. Via Twitter en Facebook riepen ze andere schrijvers op om deze site aan te pakken, waarna talloze e-mails en officiële klachten richting de maker en de webhost gestuurd werden. Die webhost zag zich vervolgens gedwongen de website offline te halen.

Onder de titel “LendInk taken down by asshole indie authors” kwam er vervolgens van de kant van de gebruikers van Lendink een al even massale heksenjacht op gang op de tientallen auteurs die bijgedragen hadden aan het neerhalen van de website. Enkele schrijvers toonden inmiddels berouw, maar een groot deel is nog steeds van mening dat het illegaal was wat Lendink deed.

Langzamerhand werd duidelijk dat veel auteurs niet eens afwisten van het bestaan van de mogelijkheid van het uitlenen van ebooks. Bij Amazon is dit bijvoorbeeld een van de voorwaarden in het KDP-programma. Wanneer schrijvers 70% royalties willen, dienen ze hiermee akkoord te gaan. Doen ze dat niet, dan vallen ze onder het percentage van 35%.

Of Lendink ooit weer open zal gaan is niet bekend. Volgens de bedenker, Dale Porter, wil zijn webhost dat hij elke klacht individueel beantwoordt.

(Via: Cnet)

Vorig artikelNieuwe Kindles van Amazon in aantocht?
Volgend artikel‘Verkoop Kobo ereader overstijgt verwachtingen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in