CB biedt uitgevers nogmaals kans om te kiezen voor watermerk

0

Begin dit jaar bood CB Nederlandse uitgevers de mogelijkheid om ebooks die beschermd waren met de gebruiksonvriendelijke Adobe-kopieerbeveiliging om te zetten naar digitale boeken met watermerk. Bijna 9.000 ebooks werden toen omgezet. CB biedt uitgevers nu nogmaals de kans om afscheid te nemen van Adobe DRM, middels een tweede inkeerregeling.

Normaal gesproken kan een ebook waarbij tijdens het aanmelden bij bureau ISBN gekozen werd voor Adobe DRM niet zomaar omgezet worden in een ebook met watermerkbeveiliging. Aangezien de beveiliging van Adobe in de praktijk echter voor tal van problemen zorgde bij consumenten kwam het CB in januari met de zogenaamde inkeerregeling, waarbij uitgevers eenmalig een hele reeks aan ebooks kon laten omzetten.

Sinds die actie bedraagt het aanbod van ebooks met watermerk circa 75 tot 80% van de digitale boeken die via eBoekhuis leverbaar zijn. De rest is ofwel vrij van enige vorm van beveiliging, ofwel nog altijd voorzien van Adobe DRM. Het CB biedt uitgevers van laatstgenoemde categorie dit najaar alsnog de mogelijkheid om voorgoed afscheid te nemen van DRM. Wie voor 1 september aanstaande een lijst met titels aanlevert kan de betreffende ebooks in de toekomst laten uitleveren met een watermerk.

Een digitaal boek met watermerk is in de praktijk veel gebruiksvriendelijker. De koper kan het ebook immers op alle apparaten lezen, van ereader tot smartphone en tablet, zonder enige restrictie. De beveiliging zit hem in het feit dat het ebook is voorzien van een zichtbare en onzichtbare code die het ebook koppelt aan de oorspronkelijke transactie. Als het ebook bijvoorbeeld op een torrentsite verschijnt is het daardoor in principe mogelijk om de oorspronkelijke koper te achterhalen.

Partijen als Kobo en Google maken voor de beveiliging van hun ebooks overigens nog altijd gebruik van Adobe DRM, zelfs als de uitgever in Nederland kiest voor watermerk. Het watermerksysteem wordt buiten Nederland namelijk nog amper toegepast, op retailers als Pottermore.com na. Van laatstgenoemde site ontdekte eReaders.nl direct na opening dat er gebruik gemaakt werd van Booxtream.

Bij Kobo en Google levert het gebruik van Adobe DRM niet zoveel problemen op, omdat de gebruiker de ebooks doorgaans binnen het ecosysteem van de aanbieder leest. Maar als de gebruiker in de toekomst wil overstappen naar een ander systeem kan de DRM alsnog problemen opleveren en in het ergste geval ervoor zorgen dat de ebooks in het geheel niet meer leesbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in