Wetsvoorstel voor vaste boekenprijs ebooks in Frankrijk

0

Vorige week is in Parijs het langverwachte wetsvoorstel voor een vaste boekenprijs voor ebooks ingediend. Het wetsvoorstel komt van Catherine Dumas en Jacques Legendre, twee senatoren van regeringspartij UMP. De initiatiefnemers willen met hun voorstel onder meer voorkomen dat papieren boeken gekannibaliseerd worden door digitale boeken.

Al sinds 2008 is er in Frankrijk een discussie gaande over de vraag of de vaste boekenprijs ook voor digitale boeken moet gelden. In zijn laatste nieuwjaarstoespraak voor de culturele wereld liet president Sarkozy weten dat er wat hem betreft een vaste boekenprijs voor ebooks zou komen. Ook wilde hij dat het lage BTW-tarief eveneens voor ebooks zou gaan gelden. Dat laatste is echter vanwege Europese regelgeving vooralsnog niet aan de orde.

De twee senatoren refereren in hun toelichting op het wetsvoorstel aan de situatie in de muziekwereld, waar volgens hen de belangrijkste spelers niet goed voorbereid waren op de veranderingen. Externe spelers zorgden er vervolgens voor dat de muziek op de tweede plaats kwam te staan. Om te voorkomen dat de beloning voor ‘culturele creatie’ vermindert, moet de diversiteit van de verkoopkanalen gewaarborgd blijven. Wanneer het aanbod van ebooks in handen van enkele grote spelers zou komen te liggen, zou dat volgens Dumas en Legendre een verkeerd effect hebben op de veelzijdigheid van titels die nu gepubliceerd worden. Een vaste boekenprijs zou de oplossing vormen, omdat partijen dan niet kunnen gaan stunten met ebookprijzen.

In het wetsvoorstel dat ze indienden, gaat het om ebooks die primair in gedrukte vorm verschenen zijn. Verrijkte ebooks die echt verschillen van de gedrukte vorm vallen niet onder het wetsvoorstel. Behalve voor uitgevers, moet de wet op de vaste boekenprijs ook gaan gelden voor mensen die zelf hun boeken in ebookvorm uitbrengen en willen verkopen.

In het wetsvoorstel spreken de initiatiefnemers de verwachting uit dat de markt in Frankrijk zich zal ontwikkelen zoals de markt in de Engelstalige gebieden. Op middellange termijn zullen ebooks vooral per stuk verkocht worden, zo denken ze. Een vaste boekenprijs voor ebooks laat weinig ruimte voor nieuwe verkoopmodellen waar uitgevers mee zouden kunnen komen, zoals bijvoorbeeld ebooks die in abonnementen of bundels verkocht worden.

De volledige tekst van het wetsvoorstel is hier te lezen. Wanneer er over het voorstel gedebatteerd gaat worden is nog niet bekend.

Vorig artikelMeer aandacht voor digitale media op Frankfurter Buchmesse
Volgend artikeliPad-app voor kranten van De Persgroep
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in