Ebookcensuur door Apple neemt steeds strengere vormen aan

0

Van Apple is al langer bekend dat het strenge regels heeft omtrent de acceptatie van apps en ebooks. Het bedrijf gaat hierin steeds verder. Zo bepaalde Apple dat ebooks geen links mogen bevatten naar concurrerende webwinkels, zoals Amazon.com. Zelfs links naar kleine Nederlandse webwinkels zijn niet toegestaan. Maar daar blijft het niet bij.

Zo werd onlangs het fotoboek ‘Holland met eigen ogen’ van Peter de Ruiter afgekeurd. In het voorwoord werd Samsung bedankt voor het ter beschikking stellen van een camera als prijs bij een fotowedstrijd. De reclamefoto van het toestel (inclusief link naar de website van Samsung) moest echter verwijderd worden, anders mocht het ebook niet in de iBookstore verkocht worden.

Niet alleen de link moest weg, ook de naam ‘Samsung’ werd omwille van Apples strenge regels gecensureerd. Maar daar bleef het niet bij. Na herhaaldelijk indienen bleek ook het vermelden van prijzen van andere boeken in het boek niet te mogen, zoals de prijs van de gedrukte versie.

De bepalingen van Apple zorgden ervoor dat er nu twee verschillende versies van het ebook zijn, een Apple-versie en een versie die bij andere webwinkels verkocht wordt. Eén van de verschillen is bijvoorbeeld de volgende passage: “Ton heeft een NX200 van Samsung gewonnen, een compacte systeemcamera die uitblinkt door een briljant beeld en snelle instelmogelijkheden, die beschikt over verwisselbare lenzen en die ook bij slecht licht schitterende resultaten geeft. Met dank aan Samsung.” Hierop volgt in het originele ebook een afbeelding van deze prijs.

In het boek dat wel geaccepteerd werd door Apple staat echter enkel nog de volgende zin: “Ton heeft een systeemcamera gewonnen die uitblinkt door een briljant beeld en snelle instelmogelijkheden, die beschikt over verwisselbare lenzen en die ook bij slecht licht schitterende resultaten geeft. Kijk voor de naam van de gulle gever van de camera op www.hollandphotobook.com.”

Het is niet de eerste keer dat de strenge regels van Apple aan het licht komen. Anderhalve maand geleden werd al een ebook – een handleiding over het publiceren van boeken – geweigerd dat in de tekst verwees naar Amazon. En bij een ebook van een Nederlandse uitgever bleek een link naar de Nederlandse webwinkel e-Byblos ongewenst. Eerstgenoemde ebook werd na een aantal furieuze berichten op verschillende blogs uiteindelijk toch toegelaten door Apple.

Het blijft niet bij het censureren van de inhoud van ebooks. Ook boektitels of beschrijvingen moeten er regelmatig aan geloven. Zo staat het boek ‘De mongool, de moeder en de filosoof’ van Thecla Rondhuis in de iBookstore vermeld als ‘De m****l, de moeder en de filosoof’. Het boek ‘Vagina’ van Naomi Wolf is sinds kort wel weer zonder censuursterretjes vindbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in