Is de Kindle 2 crippleware?

0

Op Wired staat te lezen dat de Kindle 2 in Europa geen gebruik kan maken van de ingebouwde internet browser. Volgens de website sluit Amazon toegang tot de draadloze feature af zodat je niet meer bij je webbrowser kunt.

De internationale versie van de Kindle 2 die per 19 oktober in de winkels moet liggen, geeft geen toegang tot het internet aan mensen buiten de Verenigde Staten. Dit neemt wel een groot uniek verkoopspunt weg van de Kindle. Op de productpagina van de internationale Kindle staat te lezen:

Blogs and the experimental web browser are currently not available for your country.

En niet alleen dat; een stukje eerder staat er: “Web access is not currently available for some customers outside the U.S.” Beide statements gelden ook voor Nederland.

Het heeft niks te maken met de dekking van 3G. Als je de kaart bekijkt zie je dat Nederland prima gedekt wordt door 3G, het is alomtegenwoordig. Waarom Amazon de Kindle dan kreupel maakt? Wired denkt dat het te maken heeft met de kosten die anders te hoog worden voor Amazon.

Bij de kenmerken van de Kindle 2 ereader wordt gezegd dat Amazon betaalt voor de draadloze internet connectiviteit. Wij als klant zien geen maandelijkse rekening voor het gebruik van de 3G functionaliteit. AT & T, de mobiele telefoonprovider, zal behoorlijk wat in rekening brengen per gedownloade MB.

Internationaal?
Echt internationaal lijkt de Kindle 2 ook niet te zijn. Het apparaat wordt verstuurd met een Amerikaanse adapter. Je moet er zelf nog een stekker tussen zetten omdat deze meegestuurde adapter niet op het Europese lichtnet past. De Kindles worden ook vanuit de Verenigde Staten verscheept. Er is weinig internationaals aan de Kindle.

De verzendkosten zijn door verzending vanuit Amerika en niet vanuit lokale depots veel hoger. De Kindle die eReaders.nl heeft gekocht, kostte geen $299 maar inclusief alle kosten $356. En dan ziten daar waarschijnlijk nog niet eens de invoerrechten bij. Overigens gelden invoerrechten natuurlijk voor alles wat je uit een ander land haalt. Maar daar staat meestal niet het predikaat “internationaal” op en “gemaakt voor Nederland”.

Een ander probleem wat Wired niet aanhaalt, is de territoriale rechten op ebooks en de Kindle. Kort samengevat: je kunt geen Nederlandstalige ePub ebooks met Adobe DRM lezen, maar ook zullen veel Engelstalige ebooks niet in Nederland verkocht kunnen worden vanwege restricties die uitgevers in de DRM opnemen. eReaders.nl heeft hier al eerder uitgebreid aandacht aan besteed.

(Via: Wired.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in