Marktaandeel iPhone verzevenvoudigd

0

Het wereldmarktaandeel van de iPhone is maar liefst verzevenvoudigd. En dat binnen één jaar. Apple zag het aandeel stijgen van 2 naar 14%. Dat is twaalf procent meer potentiële ereaders erbij.

Ook fabrikant Research In Motion’s Blackberry deed het goed. De smartphone steeg van 16,7 naar 20%. Nokia moest een procent inleveren op zijn wereldmarktdominantie. Het aandeel gaat terug van 45 naar 44 procent. Alle andere producenten van smartphones zien hun gezamenlijke marktaandeel van 35% terugvallen naar 21%.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys. De cijfers zijn bekeken voor het tweede kwartaal van dit jaar en vergeleken met het tweede kwartaal van 2008.

De besturingssystemen van smartphones laten zien dat Google’s Android een opmars maakt. Het marktaandeel van Android bevindt zich al in 2,8% van de verkochte smartphones. De opmars van Android gaat met name ten koste van Symbian systemen en Microsofts eigen Windows Mobile. Ook dit betekent dat er 2,8% potentiële ereaders bijgekomen zijn: lezen op je Android systeem kun je bijvoorbeeld met Aldiko of FBReader.

Europa, Midden-Oosten en Afrika
Ook de cijfers voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn berekend (EMEA). Ook hier moest Nokia marktaandeel inleveren: maar liefst 7% van 71% naar 64%. Apple verdertienvoudigde zijn marktaandeel in deze werelddelen: van 1 naar 13%. Via Stanza verdertienvoudigd hier dus ook het aantal ereaders. Ook Blackberry’s marktaandeel steeg met 3% van 7 naar 10% marktaandeel.

(Via: DutchCowboys.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in